Довършват 15-годишния строеж на храма „Свети Стефан“ в Южния парк

По предложение на министър-председателя в оставка Николай Денков правителството отпусна 3,5 милиона лева за доизграждането на храм „Свети великомъченик архидякон Стефан“ в Южния парк в София.

Средствата удовлетворяват в пълнота и дори надхвърлят размера на сумата, поискана от Софийската света митрополия с молба от блаженопочиналия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Изграждането на храма е започнало преди повече от 15 години, към църквата ща има социален център и неделно училище, което ще го превърне в духовен комплекс, уточняват от правителството.

До 2006 г. бяха отлети основите, беше изпълнена изолация, околовръстен дренаж и първа плоча. През 2013 г. заради трудната икономическа обстановка в страната и невъзможността да се построи храм с такива големи размери и сложност, започна преработка на първоначалния проект.

Изготвен е нов проект, съгласно който за изграждане на храма са необходими 5 513 855 лева. Целта е храмът да стане енорийски център за жителите на кварталите „Гоце Делчев“ (вкл. „Мотописта“), „Стрелбище“, „Иван Вазов“, Манастирски ливади-Изток, Кръстова вада, Хладилника и „Лозенец“ (в района около парка).