14 творчески екипа ще се състезават в конкурса за обновяване на площад „Св. Неделя“

sveta-nedelya

14 оферти от архитектурни колективи от България, Италия, Франция, Румъния, Русия и Турция са подадени в международния конкурс за идеен проект за обновяване на площад „Света Неделя“.

Офертите бяха отворени на 14 май, съобщиха от Столичната община. Най-много са българските и италианските екипи, има по едно предложение от френски, румънски, турски и руски архитекти.

Сред българските кандидати са „А.Д.А.“, по чиито проекти сега се ремонтират ул. „Граф Игнатиев“, както и площадите „Славейков“ и „Св. Александър Невски“.

Останалите български участници са арх. Стефан Добрев, „Никонсулт“, „Конкурент-90“, обединение „Ка.Ла.Ро.“, „Амфион“, „ДС Архитектура, Реставрация и ландшафт“ и българо-италианският екип „ДжиТиЕрЕф&студио Морфе“. Чуждестранните кандидати са от Италия, Русия, Франция, Румъния и Турция.

В заданието на конкурса се търсят връзки между пешеходните зони на бул. „Витоша“, Ларгото и ул. „Пиротска“. Препоръчва се и приобщаване на пространствата пред ЦУМ, джамията „Баня Башъ“ и неовладените още територии към ул. „Георг Вашингтон“ и католическата църква. Спецификата на пространството е, че включва археологическия резерват „Сердика-Средец“, което изисква намирането на безопасен достъп до бъдещото експониране на находките северно от църквата „Св. Неделя“.

На 20 и 21 юни жури от 15 души ще проведе финално заседание, на което ще селектира 7 от тях и ще покани авторите да разработят проекти за обновлението на площада.


Журито на конкурса включва проф. Паоло Дезидери от Римския унивеверситет „Рома Тре“, главните архитекти на Москва и Варшава Сергей Кузнецов и Марлена Хапах, Дейвид Басулто, гл. редактор на ArchDaily, Мартин Аартц, преподавател в Академията за архитектура в Ротердам, Йони Бобоци, ръководител на градоустройството на община Тирана. От българските архитекти в журито са поканени Григор Дойчинов, Галина Тачиева, доц. Йорданка Кандулкова и Малина Едрева, която е председател на комисията по култура на Столичния общински съвет.

СТАРТИРА КОНКУРСЪТ ЗА РЕМОНТ НА ПЛОЩАД „СВ.НЕДЕЛЯ“

След това предложенията ще бъдат класирани, като този, който ще вземе първа награда ще получи и покана от Столичната община за реализация на проекта. Подобен конкурс с ограничено участие и на два етапа се провежда за първи път у нас през последните години, независимо, че е световна практика. Самата реконструкция на „Св. Неделя“, според работния график, се предвижда да започне през 2020 година.

От „Московска“ 3 обявиха международния конкурс за обновяването на „Св. Неделя“ през миналата година. Основното изискване в него е запазване на историческия му характер, създаване на връзка между пешеходните пространства, съвременен градски дизайн, достъпна среда и икономическа целесъобразност.