Богоявленският водосвет и изваждането на кръста от водите на езерото в ж.к. „Дружба“ ще се състои утре

На 6 януари, Йордановден ще бъде извършен традиционният Велик Богоявленски водосвет с ритуалното изваждане на кръста от водите на езерото в ж.к. „Дружба“ при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, съобщават на сайта си от район „Искър“.

Кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков и районната администрация създават необходимата организация по цялостното протичане на събитието във връзка с провеждането на ритуала.

Проведени са срещи и съгласуване с РЗИ, дирекция „Сигурност“ към Столичната община, „Пожарна и аварийна безопасност“ към МВР, 8 РУ, дирекция „Здравеопазване“ към Столичната община, с водолази от БЧК, както и с представители на Българската православна църква.
Създаден е регламент за записване на всички желаещи да участват в надпреварата за изваждане на кръста.

Заради усложнената епидемична обстановка тази година ще бъдат допуснати за участие два пъти по-малко кандидати – до 25 човека. Записването ще започне от 10.00 ч. пред сградата на районната администрация на бул. „Кръстю Пастухов“ 18. Кандидатите трябва да имат навършени 18 години, да носят документ за самоличност, както на място да попълнят декларация за актуален здравен статус.
Великият Богоявленски водосвет ще бъде отслужен при стриктно спазване на всички ограничения за недопускане на струпване на хора на едно място, както и въведените в страната противоепидемични мерки.

Преди това от 08:30 ч. в катедрален храм „Св. Александър Невски“ ще бъдат отслужени Света Литургия и Велик Богоявленски водосвет, а след това е и традиционния празничен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Водосветът е с начало 11.00 часа пред Паметника на Незнайния воин в столицата.