Важна информация от НСО за желаещите да отидат до паметника на Васил Левски

pametnik-vasil-levski-sofia
Мерки за сигурност пред паметника на Васил Левски

България отбелязва 145-тата годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Още от рано тази сутрин, хиляди се стекоха за да поднесат цветя и да се поклонят пред паметника в центъра на София. 

Във връзка с обезпечаване сигурността на възпоменателната церемония тази вечер от 18:00 часа, от Националната служба за охрана ( НСО ) съобщиха, че Гражданите, които желаят да присъстват на церемонията, ще бъдат пропускани през два контролно-пропускателни пункта – първият – на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Оборище“ и вторият – на бул. „Дондуков“ и бул. „Васил Левски“. Цветя на паметника на националния герой ще могат да бъдат поднасяни до 17.00 ч. и след приключване на официалната церемония, с изключение на часовия диапазон от 15.30 до 16.00 ч.

Служителите на НСО ще извършват проверки на предмети и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана, като проверяват за наличие на огнестрелни и други оръжия,хладни оръжия и остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани на мероприятието, поради невъзможността на място да бъде организирано съхраняването им.

Не е желателно използването на безпилотни летателни средства (дронове) в района на провеждане на проявата заради съществуващите рискове от нежелани инциденти за всички присъстващи граждани и официални лица.

Заради честванията в София има ограничения в движението. Престоят и паркирането са забранени в района на булевардите „Васил Левски“, „Янко Сакъзов“ , улиците „Московска“, „Оборище“, „11-и август“ и „15-и септември“.

От 14 часа до приключване на церемонията шофьорите няма да могат да влизат по бул. „Васил Левски“ при „Цар Освободител“ посока ул. „Оборище“, бул. „Янко Сакъзов“ при „Евлоги и Христо Георгиеви“ посока ул. „Кракра“ и улица „Врабча“.

Промени ще има и в движението на част от градския транспорт, който се движи в района на паметника на Васил Левски в столицата.