Започва третото издание на „Реките на София“ /програма/

rekite-na-sofia
Снимка: Реките на София

Този уикенд стартира третото и най-голямо досега издание на познатия на столичани фестивал Реките на София, организиран от Колективът. Фестивалът отново ще превърне коритото на Владайска река край Лъвов мост в място за музика, танци, изложби, представления, детски и спортни занимания. Цел на събитието е да социализира реките като активни градски пространства и да насочи обществено внимание към дългогодишния проблем със замърсяването им с канализационни води. За целта, в петък сутринта ще се състои дискусия с общината за решаване на проблемите с чистотата на водите, а фестивалът стартира в събота, 03.09. 

Две сцени, изложби, релакс зона и богата програма

За трета поредна година фестивалът включва все по-богата програма от събития, които показват на практика как можем да ползваме софийските реки като паркове и активни публични пространства. В събота най-ранобудните могат да се включат в бягане с Vibes Health & Fitness до Лъвов мост и тренировка на открито на реката. В следобедните часове всички малки и големи водни любители са поканени на театрално представление, подготвено от Софийска вода и любимите „Капчо и Капчица“. Те ще разкажат за трудния кръговрат на водата, нейния път през града и „епичната“ битка на капките с Лошата бактерия. 

Кинетична светеща инсталация под Лъвов мост, подкрепена от Grohe, пък насочва внимание към разхищението на вода и опазването на водните ресурси. Събитията включват и прожекция на кратки филми „По течението“, научна лаборатория за деца, както и разходка из квартала до Женския пазар, където посетителите могат да се запознаят с близкоизточната кухня и подправки.

В зоната за работилници ще има урок по акро йога, ателие за фотограми със Sito Studio и групова сесия с барабани, където и хора без музикален опит могат да се включат в създаване на ритъм заедно. Музикалната програма е на две сцени и включва боса нова, аржентинско танго, концерт на поп певиците YAИA & Leena и DJ сетове. Kottarashky ще направи съвременен прочит на българска народна музика, а Döner Muzik са подбрали парчета от Близкия изток, подходящи за танци.

За втора поредна година Kaufland Bulgaria застават зад каузата на фестивала за облагородяване на градските пространства и подпомагане на устойчивото развитие на града. На различни точки из зоната на фестивала ще са разпръснати меки червени кресла, чиято цел е да напомнят, че действията носят промяната и от всеки един от нас зависи да направим средата около градските реки по-уютна и гостоприемна – по примера на редица световни градове.

Под самия Лъвов мост през целия фестивал може да се види и видео инсталация, част от информационната кампания #ПромениКартинката, която цели да промени нагласата към безразборното изхвърляне на фасове в града и природата. В партньорство с НАТФИЗ, 7 екипа студенти представят по креативен и провокативен начин своя поглед върху проблема, като отправят апел за съвестно отношение към средата, в която живеем.

Природозащитната организация WWF се включва с фотоизложба с широкоформатни снимки, посветена на изчезващите есетри в река Дунав. Този вид е важна част от природното богатство на България, тъй като есетрите живеят тук от 200 милиона години, а сега са изложени на редица заплахи. Тяхната история представя нагледно какво се случва днес с биоразнообразието в нашите реки.

Пълната програма на фестивала:

Петък 02.09

Сцена Владайска река
18:00 Откриваща церемония
18:30 Bossa Nova trio
19:30 Сет селекция от Brusho
21:00 Surmata Harry

Сцена Лъвов мост
19:00 – 22.30 Döner Muzik

Зона работилници
18:00 – 20:00 Акро йога работилница и шоу от Деси и Стефано
–––––––––––-

Събота 03.09

08:30 Vibes Run – НДК до Лъвов мост
09:45 Тренировка на открито
Сцена Владайска река
16:00 Куклен театър „Капчо и Капчица“
19:00 Inside Joke Stand-up comedy
20:00 YAИA & Leena
21:00 Kottarashky & The Public Speakers – „Reconstruction of speech“ Project
Сцена Лъвов мост
19:00-22.30 Starlight (live) / DELightfull и STARTERAs (DJ set)
Зона Кино
21:00 – 22.30 ПО ТЕЧЕНИЕТО /прожекция на късо кино/

–––––––––––-
Неделя 04.09

Сцена Владайска река
20:00 Tickle the sage
21:00 Latino Kopeles
Сцена Лъвов мост
19:00-22:30 Ivo Charlie ( Les Animaux Sauvages,We Like Kitsch)
Зона работилници
18:00 Drum circle – реките на ритъма
–––––––––––-

През всичките дни

„Бъдещето на есетрите в нашите ръце“ – изложба нa Валерий Пощаров в партньорство с WWF

Арт базар с участието на Трето Колело, Gerber botanical art, Bird Life Bulgaria, State of Heart, Joana Uzunova Art, Таралеж арт & Design, Sito Studio, Метлите на вещиците, Бандата на 1500-те, Таратанци, Ива Дамянов, Nimeria Shop

Прожекция филми на #ПромениKартинката в пространството под Лъвов мост

Инсталация за рециклиране с подкрепата на Kaufland.

Канализацията на София и реките

Бреговете на Перловска и Владайска река днес остават недостъпни и неизползвани заради различни проблеми, основният от които е смесената канализация, която позволява вливане на битови отпадни води в тях. Макар и да идват кристално чисти от Витоша, реките страдат от замърсяване в градската си част, което е проблем не само за благоустройството на околните пространства, но и за общественото здраве. 

Фестивалът предлага временни решения с почистване и дезинфекция на бреговете, където се състоят събитията. Дългосрочно обаче проблемите остават. За трета поредна година инициативата Реките на София показва, че има голям обществен интерес към това реките да бъдат по-чисти и бреговете да се използват за отдих, спорт и култура. Софиянци вече са готови да припознаят “каналите” като бъдещи паркове, но за да се случи това, трябва първо да се реши въпросът с канализацията.

По тази причина тазгодишният фестивал започва с дискусия в петък сутринта, 2-ри септември, за чистотата на реките и възможните решения. В нея ще вземат участие Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет; Станислав Станев, зам. изпълнителен директор на Софийска вода; урб. Беата Цанева от екипа на главния архитект на град София и Любо Георгиев, председател на гражданската организация Сдружение за градски политики. На тази дискусия ще се обсъди как най-бързо и ефективно да се реши проблемът, за да се превърнат реките от места, които хората избягват и които застрашават общественото здраве в зелени коридори с природа и култура, така необходими в гъстонаселения град.