1600 полицаи ще охраняват ръководството на БФС от протестиращи. Променят движението около стадиона

bfs-borislav-mihaylov

Общо 1600 униформени ще бъдат мобилизирани от СДВР за опазване на реда и сигурността в София по време на организирания протест срещу Българския футболен съюз (БФС), обяви Иван Георгиев главен инспектор в СДВР на съвместен брифинг с представители на футболния съюз.

„Не сме бягали никога от отговорност, дори за нас е предизвикателство да осигуряваме обществения ред по време на масови мероприятия. В утрешния ден ще бъде създадена необходимата организация преди, по време и след прикллючване на футболната среща“, разказаха представителите на полицията. „Гражданите, които пожелаят да проведат протест нека да го направят мирно, както пише в Конституцията, без оръжия и спрямо тези, които са с намерние и извършват противообществена проява, ще бъде прилагана цялата строгост на закона. Мястото на протеста, във връзка със зоната, която ние определяме и ще обособим, ще бъде от първата пряка на „Гурко“, „Любен Каравелов“ до сградата на Министерството на младежта и спорта. Това е заявеното място за протест. На всичките места ще има необоходимия брой служители. Ще бъдат пренасочвани такива, за да се осигури общественият ред“

„Има спонтанно възникнали мероприятия, които са организирани през социалните мрежи. Преди 30, 40 минути получихме уведомление, което е подадено на столична община за провеждане на протестно мероприятие. Мястото е на улица Гурко в участък между „Христо и Евлоги Георгиеви“ и булевард „Васил Левски“. Много е възможно да се създаде огранизация на пътното движение. За да може да се осигури нормалното провеждане на футболната среща, около стадиона ще бъде обособена охранявана зона. Тя ще бъде с полицейски ленти и парапети и над тях ще бъдат наредени полицейски служители. Тя ще остане санитарна. Граждани няма да бъдат допускани. Целта е единствено да не се опорочи провеждането на футболната среща“.

“Относно самата футболна среща, ангажиментът е изцяло на огранизатора. При необходимост ще се окаже необходимото съдействие. Ангажиментът на СДВР в охраната ее съпроводът на отборите България – Унгария, както и на длъжностите лица от определена точка до определена точка“, казаха още представителите на полицията.

Във връзка с провеждането на футболната среща между България и Унгария се променя организацията на движение около Националния стадион: От 08:00 часа до 22:00 часа на 16 ноември се забранява престоят и паркирането на паркинга на моста пред Националния стадион „Васил Левски“, както и на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ между бул. „Драган Цанков“ и ул. „Ген. Гурко“ от страната на Националния стадион, на ул. „Ген. Гурко“ между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и ул. „Любен Каравелов“.

От 13:00 часа на 16.11.2023 г. до приключване на футболната среща, само при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР, ще се забранява влизането на пътни превозни средства с изключение на автобусите на масовия градски транспорт по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ (в участъка между бул. „Драган Цанков“ и пл. „Орлов мост“), по ул. „Ген. Гурко“ между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „Васил Левски“, по бул. „Драган Цанков“ между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „Пейо К. Яворов“.