Къде ще бъде новия национален стадион?

stadion-vasil-levski

Четири са вариантите за място на нов национален стадион, заяви главният архитект на София Здравко Здравков. По думите му те са обсъждани с министъра на спорта Красен Кралев.

„Разгледахме няколко варианта, преди повече от 2 месеца, заедно със спортния министър Красен Кралев. Едното предложение беше свързано с терени, които са собственост на Министерството на отбраната, в местността „Къро“. Става дума за зоната срещу зала „Арена Армеец“, която може да бъде обслужена с третата метролиния, предвидена по проект.

Друг вариант е да се направи реконструкция на някой от съществуващите стадиони, например „Славия“.

Обсъждали сме и възможности на изнасяне на стадиона извън града, по периферията, както е в Мюнхен“, обясни Здравков.

Следващият възможен терен се намира в район “Връбница”, където първоначално била идеята да се построи зала “Арена Армеец”. Според Здравков обаче теренът на бул. “Ломско шосе” е общински, но не е добре обезпечен транспортно, защото се намира далеч от метрото.

По думите на архитекта преместването на стадиона е наложително, защото мястото му не е в центъра на града. Освен това е важно да се изгради стадион, който да отговаря на всички изисквания на УЕФА за достъпност и добра среда.

„От тези четири предложения няма избрано ново място все още“, уточни Здравков и добави, че спортното министерство има последната дума.

Главният архитект коментира и изразената в четвъртък позиция на Кралев, който преди дни съобщи, че не е съгласен с новия подробен устройствен план за Борисовата градина. Кралев дори заплаши да съди Столичната община, ако не се съобразят със забележките му.

„Планът е подложен на обществено обсъждане и ако министерството има предложения по отношения на техните бази, нека да ги представи в графичен вид“, каза главният архитект и допълни, че не вижда причини да се съдят.

Миналата година Бойко Борисов заяви пред медиите, че държавата може да отпусне „стотина милиона“ за изграждането на нов национален стадион. Той обаче постави условие – футболистите да продължат да играят сърцато и да се класират за европейското през 2020 г.