От вчера са в сила нови карти за градския транспорт в София

2105
validator-v-gradski-transport

Нови видове превозни документи за придвижване в София с обществения транспорт влизат в сила от 1 септември, съобщава Центърът за градска мобилност (ЦГМ) на сайта си. Те са приети с решение на Столичния общински съвет.  

Годишната абонаментна карта вече ще може да се плаща на 3 вноски, а не както до момента само на две. Първата вноска е  първоначална с валидност до три месеца  и е на стойност 150 лева; втората вноска е за три месеца и е на цена от 120 лева, а третата е до 6 месеца и е 100 лева.

Младежите до 26 години, независимо дали учат или работят, могат да се възползват от годишната младежка карта на цена от 250 лева за цялата мрежа, включително и метрото. С нея пътуването излиза по 0,68 лв. на ден, без да има ограничения в броя на пътуванията и превозните средства. 

За първи път се въвежда и годишна карта за ученици и студенти. Тя е с цена от 200 лева и важи за целия обществен транспорт. С нея дневното неограничено придвижване излиза 0.54 лв. Зареждането е еднократно срещу документ от училище или университет в София, ако ученикът или студентът за първи път влизат в съответното учебно заведение. Ако и до момента е имал карта, не е необходимо да представя уверение. Запазва се и сегашната месечна карта от 20 лева. 

Специална подкрепа има и за младите родители на деца до 2 години. Родителят, който е в отпуск за отглеждане на дете, вече ще може да ползва месечна карта на стойност 10 лева за цялата мрежа на градския транспорт. Необходимо е само да представи уверение за своя статут в пункт на ЦГМ. 

Всички превозни документи са достъпни онлайн и могат да бъдат зареждани на платформата webportal.sofiatraffic.bg