Пети филиал на Столичната библиотека работи от днес в район „Овча купел“

stolichna-biblioteka-filial-ovcha-kupel
Снимка: Столична община

От днес работи петият филиал на Столичната библиотека, който се намира в район „Овча купел“. Разрастването на библиотеката помага да достигнем до повече читатели, но това показва и нуждата от духовност. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на новия филиал в присъствието на посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко, ректора на Нов български университет проф. Пламен Дойнов, кмета на района Ангел Стефанов, директора на библиотеката Юлия Цинзова и много ученици от 149 СУ и 88 СУ, информират от пресцентъра на общината.

По думите на кмета книгите и писателите са едни от най-добрите посланици на мира. Надявам се всички ние да се обединим около това и да подкрепим хората от Украйна, каза Фандъкова.

Филиалът на столичната библиотека разполага с 3 200 книги и ще предоставя всички електронни и дигитални ресурси на библиотеката. Новият филиал надгражда възможностите на Столична библиотека, която е една от най-големите културни институции в България, с над 72 хил. читатели. Заедно с откритата преди около година Дигиталната лаборатория с помощта на Посолството на САЩ библиотеката разширява своите възможности да привлича повече читатели.

Кметът Фандъкова подари на библиотеката книги от български писатели.  Дарение са направили и наши издателства и автори, носители на Годишните награди на Столична библиотека, които са предоставили над 400 свои най-нови книги и списания. В празничния ден малките читатели ще получат подаръци – детски книжки, а до 19 март всички желаещи – безплатни читателски карти на Столична библиотека. На 19 март, събота, във филиала стартира детско артателие с младия художник Димитър Кърджилов

Предвижда се във филиала, където има близо 30 детски книжки на украински език, заедно с Посолството на Украйна, което се намира в район „Овча купел“, да бъдат организирани ателиета за украински деца.