Камерите на полицията в София вече автоматично ще санкционират при преминаване на червен светофар

kameri-za-narushenia

Камерите на полицията в София вече автоматично ще глобяват за преминаване на червен светофар. Санкциите ще се налагат след засичане на регистрационния номер. Досега те се налагаха на ръка – служител на видеоконтрола трябва да видим нарушението, а след това да го изпрати на „Пътна полиция“. Новите камери обаче ще показват и изпращат това автоматично. При тях на екрана светват цветни ленти – зелена, жълта и червена. Ако коли влизат в кръстовището при забранен сигнал на светофара, полето на нарушението се оцветява в червено и камерата автоматично изпраща данните за налагане на санкция.  

14 са новите камери, които ще бъдат поставени на кръстовището Петте кьошета. Те ще обхванат петте булеварда. Тече и процедура, която да обхване и 35 точки на Околовръстното шосе в София.

„Преминаването на червен сигнал е едно от нарушенията на Закона за движението по пътищата, вследствие на което биха настъпили тежки пътни инциденти в централна градска част. Глобяването към момента е по общия ред на Закона за административните нарушения и наказания, като законодателят предвижда санкции от 100 лева и отнемане на 10 контролни точки от нарушителя“, заяви комисар Николай Крушарски пред NOVA.

Той обясни и как ще се процедира с новите камери: „Информацията пристига при нас в пътна полиция, установяваме собственника на автомобила,съответно го призоваваме при нас, за да му бъде съставен акт за административно нарушение и да му бъде издадено наказателно постановление“. Предвижда се и облекчаване на процедурата.

По думите му записите са  безспорно доказателство при евентуална съдебна фаза на обжалване.