Как станахме част от фалшивите новини

protest-taksita

Рано сутринта на 1 януари, БНР публикува новина за промяна на наредба 34 от наредба за автомобилните превози с което се вдигат минималните цени на таксиметровите услуги. Винаги сме смятали Националното радио за достоверен източник, но проверихме и втори такъв- в същия час и една от телевизиите съобщи новината.

Публикувахме статията при нас, като в същото време и най-големите новинарски сайтове в България започнаха да публикуват същата информация. Стигна се дотам, че в следобедните часове от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията излязоха с официално съобщение:

Към днешна дата измененията на Наредба 34, в т.ч. промени в цените на таксиметрови услуги не са приети и обнародвани в Държавен вестник.

Уточнението е направено във връзка с публикувана информация с невярно съдържание, разпространена от и с позоваван източник Българското национално радио. Във връзка с произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията в края на 2020 година, предстои среща на министър Росен Желязков с таксиметровия бранш, на която ще бъдат обсъдени следващите стъпки към промяна в наредбата, които ще бъдат и публично оповестени официално чрез средствата за масово осведомяване.

Извиняваме се на всички наши читатели за подвеждащата информация!