СДВР напомня на водачите: Не оставяйте автомобилите си с работещ двигател без надзор

patna-policia-traffic-police

От Столичната дирекция на вътрешните работи не отчитат зачестяване на противозаконно отнемане на МПС. Независимо от това експертите акцентират върху важна предпоставка за извършване на такъв вид престъпления  през зимния сезон – оставени за кратко незаключени автомобили, с поставен ключ в контакта или с работещ двигател.

Така наречените кражби  „на ключ“ най-често се случват в няколко  основни ситуации:

– пред жилищата и офисите, когато водачите чистят колите си от сняг или се опитват да затоплят купето преди предстоящо пътуване;

– при изпращането на децата в училище или детската градина;

-при бързи покупки от павилиони и магазини на  улиците.

Дори и за кратък период от време, автомобилите никога не бива да се оставят незаключени, с работещ двигател или с резервен ключ в купето, напомнят от СДВР и апелират водачите да проявяват повече бдителност и внимание към имуществото си.

9 890 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция, за спазване на Закона за движението по пътищата за последното денонощие.

Извършен е контрол на 10 736 водачи и пътници. Съставени са 2 645 фиша и 586 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори.

В рамките на изминалия ден са установени общо 18 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 12 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, и 6 – с над 1,2 на 1000, четирима са отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 8 водачи, други 8 са отказали да бъдат тествани.