Дариха линейка на детската болница от инициативата „Капачки за бъдеще“

detska-lineyka

Инициативата „Капачки за бъдеще“ дари линейка на Специализираната болница за активно лечение на детски болести „Проф. Иван Митев“.

Линейката е крайно необходима, тъй като досегашната, която лечебното заведение е използвала, е стара и вече не функционира, обясни директорът на болницата д-р Благомир Здравков:

„За нас е изключително важна, тъй като с тази линейка целта ние е да превозваме тежко болни новородени деца и деца на по-голяма възраст. Към момента ние разполагаме със стандартна линейка за спешна помощ, която не е особено удачна – особено за новородени. Преди да бъда директор на болницата нямаше дори и такава, децата трябваше да бъдат транспортирани с леки коли, което е крайно неприемливо“.

Дарената детска линейка струва 17 хил. лева, обясни Лазар Радков от инициативата Капачки за бъдеще:

„Нашата цел на „Капачки за бъдеще“ е да помага, да спасява човешки животи, да помага на бебенцата. Всъщност разбрахме преди няколко месеца, че реално болницата опитва да осигури линейка за транспорт, но не успява. Имат някаква линейка, която явно не успява да им върши достатъчно добра работа. Говорихме с лекарите тук. Появи се възможност. Осигуряваме линейка, която ще може да има свърши работа за някакъв период от време, докато евентуално институциите или ние не осигурим някаква друга по-модерна линейка“.

СБАЛ „Проф.Иван Митев“ имат готовност да оборудват линейката с реанимационна техника, кувьоз и носилка.

Това е четвъртата поред линейка, която инициативата „Капачки за бъдеще“ даряват. Досега такива са получили лечебници в Пловдив, Плевен и Русе.