Колите със софийска регистрация са почти милион

7561
паркиране-в-софия

Автомобилите със софийска регистрация са 964 000. Това става ясно от решението на Столичния общински съвет, цитирано от Монитор.бг, за промени в наредбата за движението в града, с които бе прието разширяването на зелената зона, както и тя да работи в събота.

„В действителност автомобилите, които се движат и паркират по софийските улици, са повече от регистрираните в София, тъй като жители на други селища ежедневно пристигат с личните си автомобили до местоработата си в София“, посочват от Столичния общински съвет. Оттам изтъкват също, че извън централните части на столицата, където няма въведено контролирано паркиране, са налице множество паркирани МПС по кръстовища, пешеходни пътеки, тротоарни площи в нарушение на Закона за движение по пътищата.

Според общинските съветници въвеждането на контролираното паркиране, каквото по същество представляват синята и зелената зона, е най-ефективният инструмент за намаляване на трафика, преустановяване на безразборното и неправилното паркиране и осигуряване безопасността и сигурността на пешеходци, хора с увреждания, родители с деца, велосипедисти, превозните средства на обществения транспорт.

Именно с всичко изброено общинският съвет аргументира решението си за зелена зона в София да работи и в събота от 4 януари, както и да се разшири с 1090 места в кварталите „Яворов“ и „Иван Вазов“.

Общинарите обаче дадоха заден за идеята синята зона да бъде разширена повече от двойно – от 5000 на 12 000, както и да работи в неделя. Мотивът бе, че не е моментът за резки промени заради усложнената обстановка с коронавируса.

Нееднократно главният архитект на София Здравко Здравков е изразявал мнение, че трябва да се приоритизират пешеходците.

Преди време той коментира, че през 1961 г. София е била планирана за 81 автомобила на 1000 човека. През 80-те години София се планира за 250 автомобила на 1000 човека. В момента надвишаваме 520 автомобила на 1000 човека, обясни главният архитект през февруари 2020 година.