Изискване на УЕФА спира мачовете на стадион „Васил Левски“

stadion-vasil-levski

Националният стадион „Васил Левски“ вече не може да покрие изискванията на УЕФА за 4-та категория, която може да приема мачове на националните отбори и груповата фаза на трите клубни турнири на евроцентралата.

Причината е в осветлението, което се оказало по-слабо от последните изисквания на евроцентралата за категоризацията на стадионите.

Това е и една от причините и за преместването на националите в Разград извън наема, който се плаща за ползването на “Васил Левски”, пише „24 часа“.

Ръководството на държавната фирма “Национална спортна база”, в чийто капитал е стадионът, е информирано за проблема, който обаче може да се задълбочи не заради националите, а заради евротурнирите. В момента в тях участват „Лудогорец“, „Левски“, ЦСКА и „Ботев“ (Пловдив).

УЕФА години наред прави компромиси за “Васил Левски”, а надали има вариант, в който ЦСКА или “Левски” биха домакинствали в Разград.

От години се говори за строителството на нов стадион в столицата, но до момента така и не се е стигнало до нещо конкретно, а всичко е само и единствено дискусия без адекватни действия.

Националният стадион „Васил Левски“ е лицензиран през 2002 г. от UEFA и притежава четири звездна категория по стандартите на UEFA и FIFA за капацитет на стадион от такъв ранг.

Националният стадион „Васил Левски“ е единствен по рода си в България. Той разполага с 43 358 седящи места, като секторите А, Б, В и Г имат общо 42 834 броя; ВИП ложите на сектор А – 410 броя; банки за журналисти – 80 броя и резервни седалки 890 броя.

Освен игрището (футболната част) и прилежащите терени – писти и площадки, Националният стадион „Васил Левски“ разполага с 14 спортни зали – джудо, художествена гимнастика, баскетбол, бокс, аеробика, фехтовка, обща физическа подготовка и други, както и покрита писта с площ над 2000 кв.м.

Съоръжението разполага с две конферентни зали: Зала „Родина“ и Прес – клуб „България“. Тук се намира Музеят на физическата култура и спорта. Част от площта на обекта е предвидена за административни нужди, а друга е обособена в ресторант „Спортна среща“ и кафенета.