Магията „Сурова“ превзе пернишките села

1419
surva_pernik
Кукери в село Еловдол

Веднага някой ще каже: Защо „Сурова“, а не „Сурва“? Всеки е чувал за традиционния карнавал „Сурва“ в Перник, но в пернишките села, истинското име на празника е „Сурова“. Думата е вписана в списъка на ЮНЕСКО именно като „Сурова“. Това название помага да се разграничи народния празник от градския фестивал „Сурва“. 

Фестивалът в Перник е част от градската култура, а „Сурова“ е хилядолетен обичай, запазен до наши дни от локалните общности, носители на елемента. Именно народният празник е вписан в Представителния списък на ЮНЕСКО, а не градският фестивал, който е много по-ново събитие.

Тъй като пернишкия фестивал се комерсиализира прекалено много, екип на My Sofia реши да се гмурне в автентичното. Отворихме картата на региона, избрахме две села и решихме да проверим какво се случва там в нощта на 13 срещу 14 януари. 

surova_fest_pernik
Сурва в село Чепино

За местните общности днес Сурова е най-обичаният празник. Основното ядро на елемента е маскарадната обредност, чрез която поколения наред се осъществява позитивен преход от старата към новата година. Преките изпълнители на тази старинна и жива до днес новогодишна обредност са сурвакарските маскарадни групи, които през тези дни играят и обхождат селищата.

В подготовката за празника Сурова участниците в маскарада, част от традицията е участниците да подготвят костюми и маски различни от тези на съседното село. След церемонията в селото, маскираните заминават за съседното село и така цяла нощ се обикаля региона. Чрез празника всяка селищна общност изразява своя облик и утвърждава културната си идентичност.

За тазгодишната „Сурова“, избрахме селата Еловдол и Чепино. Няма да пишем повече. Просто разгледайте нашата галерия, за да усетите духа и традицията в малките села.