Кукерски фестивал „На гости у Шопско“ ще се проведе утре в Елин Пелин

surva-pernik-kukeri

Утре на стадион „Левски“ в град Елин Пелин ще се състои традиционният Национален фестивал за маскарадни игри (НФМИ) „На гости у Шопско“. Тази година VIII-ото издание на фестивала ще се бъде с благотворителна кауза под мотото „Читалищата – нашите средища на култура, дух и традиции!“. Това съобщиха от Община Елин Пелин във фейсбук страницата си, цитирано от БТА.

Над 20 групи от цялата страна ще дефилират пред жителите и гостите на общината. Фестивалът на маскарадните игри ще покаже богата палитра от участници в обредните костюми, направени от животински кожи, които ще представят българската обредност, наследена и запазена през вековете, посочват от общината.

По думите им чановете засилват магическия заклинателен ефект на кукерите, чрез който плашат и гонят всички зли сили. В карнавалните изяви, публиката ще има възможност да се наслади на пищния кукерски маскарад и автентични ритуални игри и сцени, допълват още от общинската администрация.

От Община Елин Пелин информират, че заради фестивала „На гости у Шопско“ от 8:30 ч. до 15:00 ч. на 17 февруари, ще бъдат затворени за движение на моторни превозни средства следните улици в гр. Елин Пелин:  ул. „Калоян“ в участъците от ул. „Климент Охридски“ до ул. „Васил Априлов“, включващ и ул. „Цар Борис I“, както и ул. „Климент Охридски“ в участъците от ул. „Цар Симеон“ до ул. „Калоян“, в посока с. Григорево.