Небостъргач в София? Sky Fort ще бъде най-високата сграда в България

sky_fort_office_building
Sky Fort снмка:skyscrapercity.com

 С думата „небостъргач“ редовно се спекулира и при всеки проект за висока сграда в София, този термин се използва за всичко, което е над 20 етажа. MySofia попита запознати и разбрахме, че квалификацията небостъргач може да се използва за сграда с височина над 200м. До 200 м. термина е high-rise или високо строителство.

В София вече се строи Sky Fort – първия небостъргач и най-висока сграда в България. Проектът е дело на А и А Архитекти.

небостъргач-sky-fort
Sofia Capital City.
Снимка: skyscrapercity.com

Sky Fort е част от комплекса Sofia Capital City и се намира в района на бул. „Царигрдско шосе“ до магазин Метро.  Новият офис гигант предста­влява офисна кула с общо 49 надземни нива и 3 подземни етажа, и височина от 202м. Sky Fort ще предлага  офиси с глед­ка към цяла София, Витоша и окол­ностите. Очаква се върха на сградата да бъде достъпен за посетители, където ще бъде изградено заведение за консумация и събития, както и открита площадка за наблюдение. Предвижда се на площадката да има четири конзолни платформи със стъклен под и стени като предизвикателство към сетивата на посетителите. 

небостъргач-sky-fort
Sky Fort снимка: skyscrapercity.com
nebostargach_sky_fort
Sky fort Снимка:skyscrapercity.com

Формата на сградата символизира отворена арка, посрещаща посетителите на града през неговата югоизточна порта. В сградата ще бъдат внедрени много технологични иновации: скоростни асансьори, устойчива на земетръс конструкция, специално проектирана за обекта енерго-ефективна фасада и др. Фасадата на сградата ще бъде специално обектово решение. Ще бъде изградена основно от два типа елементи с различно остъкляване. В ъгловите зони на сградата ще се използва специално обработено стъкло, така че да се осигури видимост отвътре навън, а отвън навътре ще формира бяла повърхност, очертаваща арките. Двата вида елемента ще бъдат разделени от метална ивица, обикаляща арките от вътрешната им страна. Според изчисленията на инвеститора бюджета в който трябва да се вмести издигането на небостъргача е около 100 млн. евро. Очаква се небостъргача да бъде завършен през 2020 година.

Преди изграждането на Sky Fort, в момента нaй-виcoĸaтa cгpaдa в София „Kaпитaл Фopт” нa coфийcĸия бyлeвapд „Цapигpaдcĸo шoce”, ĸoятo ce издигa нa 126 мeтpa виcoчинa.