66 години по-късно – модернизират Драгалевския лифт на Витоша

„Витоша ски“ е получила виза за идеен проект за подмяна на Драгалевски лифт до Бай Кръстьо, съобщи сайта Еко новини. Това означава, че 66 години след построяването му и 5 години след спирането му, лифтът най-накрая ще бъде реновиран за първи път.

От дружеството, собственик на повечето съоръжения на Витоша, съобщиха, че идейният проект вече е готов.

Заради забраните в плана за управление на парка обаче, лифтът ще бъде подменен само в частта между Драгалевци и станция Бай Кръстьо, а не до Голи връх. Причината е, че във втория участък ново съоръжение не може напълно да влезе във стъпките на старото, а изграждането на нови фундаменти за стълбове е забранено от плана.

„Въпреки желанието и настояването ни да подменим целия лифт от Драгалевци до Голи връх, се съгласихме съобразно законовите ограничения, да изпълним само частичната подмяна – а именно участъка до „Бай Кръстьо“. Това е възможно само там, защото станциите могат да се впишат в габаритите на старите, а броят на стълбовете, е с осем повече от броя на новопроектираните“ казват от „Витоша ски“ АД в обръщение до медиите.

Според плановете на „Витоша ски“ новият лифт ще бъде четириседалка, а все още не е ясно в какви срокове може да бъде завършено. Очаква фирмата собственик да съгласува идейния си проект с природен парк „Витоша“, с Министерството на околната среда и водите и с Министерството на земеделието, след което ще има повече яснота за бъдещето на проекта.