Животинският пазар в Подуяне – Това е истински фермерски пазар (фотоистория)

zivotinski-pazar-v-poduyane

След като миналия уикенд проверихме и ви разказахме за битака в Малашевци, днес решихме да проверим още едно емблематично за столичани място – Животинския пазар в Подуяне.

Въпреки че вече свикнахме на организираните от Столичната община фермерски пазари, съботния пазар в Подуяне продължава да привлича любители на домашните деликатеси в София. За разлика за лъскавите щандове, надписите „био“ и „хипстъри-продавачи“ на организираните пазари, в пространството между Перловската река и бул. „Данаил Николаев“ не могат да се похвалят с много приятна обстановка. Преди повече от 30 години там беше първия „битак“, след това пазара стана известен като „пазара за екзотични животни“. През последните 20 години мястото е известно като съботен животински пазар.

Животни има и в момента. Богат е „асортимента“ от гълъби, рибки и папагали. Продават се малки кученца, зайци, а от време на време и по някой питон.


Най-голямо е разнообразието на домашни птици – кокошки, патици и пъдпъдъци.

Ако пилетата, кокошките и петлите не ви трябват за домашен любимец – същите можете да ги закупите и в готов за готвене вид.

Може би най-голямо е разнообразието на яйца. Кокоши, пъдпъдъчи, пачи. Кокошите яйца не ни приличаха на най-домашните, защото ги разтоварваха фабрично опаковани в кашони, но имаше и възрастни жени, които имаха на щандовете си насипни.

Не липсват и истински фермерски плодове и зеленчуци, а не просто червиви ябълки с надпис „БИО“ и космически цени.

Домашни наденици и суджуци, мед и конфитюри, кашкавал и гюбек от родопите. Ценителите на домашната храна със сигурност ще намерят всичко, което искат, а дори и продукти за които не са чували.

Само сланините са десетки видове – осолени, опушени, паприковани.

Ако пък искате истинско месо – прасетата се разфасоват на място и само трябва да изберете – бут, джолан, ребра или котлети.

Продавачите гарантират че луканки, суджуци и други деликатеси са домашно производство и веднага предлагат да пробваш преди да закупиш.

rpt

Преди време се говореше, че има идейно предложение за имота стопанисван от “Пазари север” ЕАД – търговско дружество със 100 % собственост на Столична Община – познатият като “Пазар Подуяне” или “Съботен животински пазар”, специализиран за продажба на живи животни да бъде затворен и на негово място да се построи детска градина. Имотът е сключен между бул. “Данаил Николаев”, ул. “Васил Друмев”, ул. “Марица” и бул. “Евлоги Георгиев” (Перловска река). Инвестиционните намерения включват изграждането на сграда за детско заведение за 8 групи деца с административен блок обединяващ всички необходими съпътстващи дейности.

До този момент пазара продължава да съществува и се радва на добра посещаемост. Ако Столична община се погрижи мястото да приеме малко по-приемлив вид, животинския пазар да стане ежедневен фермерски пазар, какъвто има в повечето големи градове в Европа.