Базар „Илиянци“ – АлиЕкспрес без да чакаме за доставка, но с голяма надценка (фоторазказ)

stokov-bazar-iliyantsi

Продължаваме традицията от началото на годината. След като ви запознахме с Битака в Малашевци, Животинският пазар в Подуяне и Пазарът в Долни Богров – днес ще ви разкажем за една легенда – Стоков базар Илиянци.

Тук няма живи животни. няма платнища на земята, няма и сланина. На повечето места е чисто и подредено, въпреки че стоките се редуват – АлиЕкспрес, Капалъ чарши. Можете да откриете много неща, които виждате в другите магазини, но с малко пазарлък – леко по-евтино.

Пазарът в Илиянци е култово място. Можете да откриете скъпи стоки и за сметка на това – некачествени. Преди години, пазарът беше може би най-посещаването място в София. Хиляди търговци пристигаха от цяла България, за да напълнят бусовете със стока за магазините си. Ежедневно от Сърбия, Македония и Гърция пристигаха автобуси с организирани екскурзии за пазар в Илиянци, защото цените бяха ниски. Сега евтини са само няколко китайски магазина с протектори и калъфи за мобилни телефони.

От миналото е останало само името. Търговци има, магазинчета са подредени, но липсват клиентите. Всичко е станало малко по-легално. Липсват и продавачките на фактури на булеварда пред пазара, а и китайците са доста по-малко от преди. Ако очаквате да видите софийския Чайнатаун – ще се разочаровате. Китайците от 90-те години с търговията на дребно и китайските ресторанти или отидоха в западна Европа или се върнаха в Китай.

В момента пазар Илиянци е микс от китайски, турски и български стоки. Чанти Луи Вютон (от Турция) няма на показ, но ако попиташ – ще ти донесат отнякъде. За сметка на това, има гащи Ghlain Klain.

На повечето места е подредено, но клиентите са или традиционалисти, които все още смятат пазара за евтина търговия на едро или семейства, които от години пазаруват дрехи, обувки и домакински стоки оттук.

Все още съществуват и старите складове, в които могат да снимат Холивудски филми.

Ако не ви се ходи до Одрин – елате в Илиянци:

Ако пък сте решили да си поръчвате очила от АлиЕкспрес и не искате да чакате месец за доставка – някой вече ги е поръчал вместо вас.

Само срещу 700 лв. а с пазарлък – малко по-евтино, можете да си купите електрически китайски влекач Мерцедес с конфортна кабина, USB вход за музика и други екстри. Обещаваме ви че всички ще завиждат на детето ви в парка.

Не знаем за друго дали си заслужава, но ако си търсите протектори и кейсове за телефон – това семейство ще ви продаде на цена в пъти по-ниска от другите места в София.

Проблемът е че може да се наложи доста да търсят докато намерят точно за вашия модел

На пазар в Долни Богров. Кучета, пуйки, сланина и пердета