Битака в Малашевци. На лов за антики или хипермаркет за вехтошари (фоторазказ)

bitaka-v-malashevci

Не бяхме ходили на битака в Малашевци от четири години. Даже не бяхме сигурни, дали заради пандемията този рай за стоки втора, трета и десета употреба работи. Оказа се че битака работи с пълни сили и стотици търговци, клиенти или просто зяпачи не пропускат събота и неделя, за да посетят откритото пространство на хълм до Владайската река.

Първата гледка преди битака в Малашевци кара доста хора да се замислят дали въобще да продължат по улицата със ароматното име: Лавандула.

За да достигнем до „Мол Малашевци“, първата гледка е пълната с боклуци Владайска река. Доста от непродадените вещи биват изхвърляни в коритото на реката, а клошари ги събират и препродават отново.

На входът има задължителните надписи, указания и предупреждения, които можете да видите пред всеки търговски обект. Даже има и поставена масичка с дезинфектант, който ще ви трябва и на влизане и на излизане.

Както казват антикварите – на битака се ходи рано сутрин в събота. Тогава „търговците“ събирали всичко от мазета и тавани през седмицата или други такива, които са преровили контейнерите за смет излагат своята стока за продан и ако си сред първите клиенти – можеш да откриеш нещо ценно.

Незнайно как, освен дежурните антики, стари дрехи,телефони, аудио касети на Сашо Роман и Миле Китич, на пазара се продават и хранителни стоки. Вино, паста, суджуци и десерти Сникърс се търгуват редом до вибратори втора употреба, портрети на Сталин и компютри Правец.

Рамкирани снимки на Георги Аспарухов – Гунди, Тодор Живков, Цар Борис и Хитлер са на един щанд с дамаджани и тоалетна хартия.

Освен търговия, на битака има и „Playground“. Всеки може да опита късмета си да вкара топче за тенис на маса в чаша или да наниже малък обръч на бутилка „Jameson“.

На битака в Малашевци има огромни „магазини“ в които можете да намерите медал от Спартакиада през 70-те, редом до сешоари, кристални сервизи и тенджери.

Децата на търговците помагат в подредбата на щандовете.

За любителите на книгите, почти на всяка сергия се продават стари издания – от списание „Паралели“ до „Мъжът и жената интимно“.

Превозните средства за стоката се използват за столове по време на пазара.

Вибратори, плюшени мечета, кремчета и части от сокоизстисквачки.

А вятърът си е свършил работа и събира остатъците след всеки пазар.

Има щанд в който можете да откриете пособия за оборудване на цяло училище. Географски карти, проектори за диапозитиви и разбира се – портрети на бивши вождове.

Посещението на битака приключи с прозрение написано на една от стените в квартала.