Галерия за изкуство стават подземията на бившия мавзолей

галерия-за-изкуство
Снимка: Столична община

В галерия за изкуство ще бъде превърнат подземния комплекс, част от бившия мавзолей. Това каза заместник-кметът на София доц.д-р Тодор Чобанов при оглед на подземното пространство.

Предложението за оформяне на галерия за съвременно изкуство на това място беше прието от Столичния общинския съвет.

Подземното пространство ще се превърне в място за експониране на творби на съвременни автори и е около 1500 кв.м. Една част от съоръженията, които в момента се намират в подземията на бившия мавзолей, ще бъдат предадени на Националния политехнически музей, друга част ще бъдат предадени на Музеят за история на София. В подземния комплекс се намират телефонна централа, съоръжения за осигуряване на самостоятелно електроснабдяване, най-големият климатик за времето си.

галерия за изкуство
Снимка:Столична община

Тази част от центъра на града е свързана с важни обекти на културата – Софийска градска художествена галерия, Националната художествена галерия, Ларгото.

Площадът се запазва, а подземното пространство ще бъде оформено като място за съвременно изкуство. Наскоро в СГХГ арт-инсталация на Теодор Ушев събра стотици почитатели на съвременното изкуство.

Започна оформянето на площадката за поставянето на съвременната арт-инсталацията „Бронзова къща“.

Предвижда се да бъде обявен конкурс за обновяване на тази част от историческия център.

Мавзолеят  е построен през 1949 г., за да съхранява балсамираното тяло на комунистическия ръководител Георги Димитров. Изграждането на мавзолея започва веднага след смъртта на комунистическия лидер. Построен е за рекордния срок от 6 дни, през което време тялото на Георги Димитров е превозено от СССР до София.

Постройката заема 560 кв. м заедно с трибуната. Цялата й височина е 12 м Сградата се състои от две камери, включени една в друга. Между тях е поставена климатичната инсталация. В построяването на мавзолея бяха заети общо 600 работници-трудоваци, техници, майстори, зидари, повече от които работеха денонощно. За четири денонощия някои от тях са работили по 80 до 90 часа непрекъснато. 

Разрушаването на мавзолея започва на 21 август 1999 г., командвано лично от Евгений Бакърджиев – вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство в правителството на ОДС. Първият взрив е извършен в 14:37 часа. По-късно са извършени още три големи взрива, след което разрушаването продължава с машини. Последните отломки са извозени в късния следобед на 27 август 1999 г. Вижте още: Мавзолеят на Георги Димитров – построен за шест дни, събарян – още толкова.