Изляха бетонна плоча на мястото около бившия Мавзолей

bronzova-kusta-mavzolei
Бетонната площадка върху която ще се издигне "Бронзовата къща"

Изляха бетонна плоча на мястото около бившия Мавзолей. Най-вероятно, бетонирането е полагането на основа за предстоящия строеж на временната инсталация Бронзовата къща.

bronze-house-sofia
Бетонната плоча на мястото до бившия мавзолей

Инсталацията на художника Пламен Деянов е наистина с впечатляващи размери – висока 14 метра, разполага се на специална основа, тежи 20 тона. Бронзовата къща има над 120 изложби по целия свят и това е първото ѝ представяне пред българска публика. Инсталацията ще бъде съставена от над 1000 масивни бронзови елемента, които според нейния създател препращат към силуети и орнаменти от българската архитектура. Инсталацията е подарък от австрийското правителство във връзка с председателството на Съвета на ЕС, което двете държави ще поделят догодина.

bronzova-kusta
Проектът за бронзовата къща

„Бронзовата къща вече има над 120 изложби в цял свят, 8 пъти в Германия, 3 пъти в Италия, Америка, Япония, но тя винаги е била мислена с цел да се реализира в София. В последните 20 години аз имам над 400 изложби в цял свят. Това ще бъде моята първа в България и това много ме радва. Специална изложба в България за мен е много емоционална”, казва скулпторът Пламен Деянов.