Пътна полиция се сдоби с 400 коня

пътна-полиция
Новият полицейски автомобил Mitsubishi Lancer EVO Снимка: БНР

Супер мощен спортен автомобил е получила от Министерството на финансите столичната “ Пътна полиция „, за да могат служителите на реда да се справят с участниците в незаконни гонки, които често са с мощни возила. Въпреки че обикновено гонките не могат да бъдат предвидени, пътните полицаи ще предотвратяват гонките с мощния автомобил.

Освен за предотвратяване на незаконни гонки,  Тунинговано Mitsubishi Lancer EVO се е превърнало в патрулка, а под капака му са 403 к.с. и максимален въртящ момент 524 Нм, като ускорява от място до 100 км/ч за 3.7 секунди, а максималната му скорост е ограничена до 250 км/ч. Пътна полиция ще използва автомобила и в кортежи за осигуряване на сигурността на важни гости в столицата. 
 
Преди година с поправки в Закона за движение по пътищата, депутатите решиха водач, който организира или участва в гонки по обществените пътища, да се наказва с лишаване от право на управлява МПС за срок от 12 месеца и глоба от 3000 лева. За повторно нарушение наказанието е лишаване от право да се управлява МПС за срок от 3 години и глоба 5000 лева. 
 

Намаление на инцидентите с водачи на мотоциклети в София отчитат от МВР. В събота предстои и откриването на новия мотосезон в столицата. 

И докато мощният автомобил на „Пътна полиция” ще преследва участниците в незаконни и непредвидени гонки, шефът на Пътна полиция комисар Тенчо Тенев призова хората да карат внимателно по пътищата в страната.