Правят музей в подземията на мавзолея

mauzoleum-sofia-georgi-dimitrov-comunism
Мавзолеят на Георги Димитров. Сника: www.stara-sofia.com

Подземията, останали на мястото на съборения мавзолей на Георги Димитров, стават музей за съвременно изкуство. На три нива под земята ще се създаде и хранилище за паметници, предназначени за външно поставяне.

Идеята е за галерия да се използва едно от подземните нива. Там са били съхранявани консумативите и техниката за поддържането на мумията на Георги Димитров. Според зам.кмета Тодор Чобанов, помещенията са подходящи за музей. „Това е помещението в което са правели макиажа на мумията. Сваляли са я с асансьор долу, за да я разкрасят“, разказа той пред комисията по образование в общината. Според него помещенията на другите подземни нива са чудесни за хранилища.

mauzoleum-sofia-comunism-georgi-dimitrov
Подземният етаж на мавзолея в който са сваляли мумията за разкрасяване

Решението е било взето в комисията по култура на Столична община, като под съборения мавзолей да се направи музей на съвременното изкуство.  Предстои да бъде обявен конкурс за идеен проект за пространството – под и над земята, като част от Градската градина.

Пространството, което е на три нива, става филиал на Софийската градска художествена галерия

 На площадката останала от бившия мавзолей, ще бъде изградена т.нар. „Бронзова къща“, която ще пристигне от Австрия в края на февруари, разказа Марина Едрева, която е председател на комисията. Решението да бъде поставена инсталацията беше взето от Столичния общински съвет през миналата година и се очакваше монтажът й да бъде направен през януари във връзка с българското председателство на Съвета на Европейския съюз. 

На първото ниво под земята се е намирала стаята за разкрасяване на тялото на балсамирания Георги Димитров. Именно там ще се разположи музеят, а на долните нива ще е хранилището. Идеята е бункерната атмосфера да се запази.Музеят ще има нужда от изграждане на нова вентилационна система. Навремето Мавзолеят е бил оборудван с климатична инсталация, поддържаща температура от 17° C с отклонение плюс/минус 0,5°C – необходими за поддържане на балсамираното тяло.

Според заместник кмета на Столична община Тодор Чобанов, за строително-монтажни работи ще са необходими до 100 000 лева с ДДС, за да може площадката на мястото на мавзолея да бъде приведена в готовност за изпълнението на проекти който предстои да бъде гласуван от Столичния общински съвет.  

От 2016 г. подземията на мавзолея са общинска собственост на София. Преди това те не съществуваха нито в кадастъра, нито в който и да е държавен документ. Според Чобанов музей може да се появи след съгласуване с НСО, тъй като бункерите и лабиринтите са свързани със сигурността в района.