Отпускат 3.5 милиона лева заем за довършване на Западния парк

zapaden-park

Столичен общински съвет прие доклада за отпускане на 3,5 млн. лв. заем, от бюджета на Столична община за разплащане на разходи по договор за безвъзмездна финансова помощ между Столична община и МРРБ. Парите са за реконструкцията на Западен парк, която трябва да приключи до 30 ноември т. г.

Според взетото решение Столична община ще даде временен безлихвен заем от 3,5 млн. лв., който е за разплащане на разходи за проекта “Възстановяване на Западен парк – представителна част”, финансиран по ОП “Региони в растеж”. След верифициране на сумите, парите ще се възстановят по бюджета на Столична община.

Стойността на ремонта е 11 млн. лв., а срокът за приключване бе преди две години.

През пролетта същият този срок беше удължен за трети път до 3 март 2021 г. по инициатива на предишния зам.-кмет по екологията Йоана Христова. Тогава тя оправда забавянето с пандемията от коронавирус и десет дни по-късно подаде оставка.

Ремонтът на Западния парк започна още през 2018 г., като тогава кметът Йорданка Фандъкова написа в профила си във Фейсбук, че „срокът за изпълнение е 10 месеца“. После четири пъти беше поискана отсрочка заради лошия проект и проблеми с изпълнителя.

Първата отсрочка дойде, след като изпълнителят обяви, че не е работил заради дъждове, а Столична община призна 134 неработни дни. През лятото на 2019 г. пък се оказа, че е сгрешен проектът за ремонт около входа на парка от бул. „Сливница“. Не било взето под внимание, че близо до арката на входа минава магистрален водопровод за квартал „Люлин“ и че строежът на нови съоръжения върху него е рисково.