Удължават ремонта на Западен парк до 2021 година – този път една от причините е коронавирус

zapaden-park

Да се удължи срокът за ремонта на Западен парк, ще гласува Столичният общински съвет в четвъртък, когато ще заседава извънредно онлайн, става ясно в дневния ред на заседанието.

Докладът е внесен от зам.-кмета по екология Йоана Христова като „удължаване на срока на Запис на заповед в полза на МРРБ с издател Столична община“. Исканата отсрочка е до март догодина.  Като причини за забавянето с близо две години в доклада се посочват извънредни обстоятелства като над пет месеца студ и проливни дъждове, смяна на проектантския екип и „забавени доставки заради извънредното положение, наложено от разпространението на коронавируса“.

Финансирането на ремонта на Западен парк е по Оперативна програма „Региони в растеж“. Той започна през юни 2018 г. , миналата година стана ясно, че има пропуснат от проектанта главен водопровод, който минава под главния вход на парка откъм бул. „Сливница“. 

Ремонтът в Западния парк се извършва върху 530 дка алеи и площадки от общо 2000 дка площ, стойността му е над 10 млн. 

От репортаж на bTV става ясно, че общината е дала тази дата като финална още в края на миналата година, но това явно не е било одобрено от общинските съветници. А сега сред причините за удължаването на срока се нарежда и забавянето на доставки и материали след обявяване на извънредното положение заради коронавируса. Другите аргументи са спирането на проекта заради грешки и промени в инвестиционния проект, смяна на проектантския екип, въвеждане на етапност и неблагоприятните атмосферни условия.