Ремонтът на Западен парк се удължава с шест месеца

zapaden-park

Забавя се ремонта на столичния Западен парк с поне 6 месеца. По план трябваше ремонта на парка да бъде привършен до началото на лятото, но новия срок е 18 октомври.
Ремонтът на втория по големина парк в столицата започва през месец юни миналата година. До момента обаче са изпълнени едва 20% от дейностите.

По план паркът трябва да е готов до 6 юни тази година. По всичко изглежда обаче, че това няма да се случи. Причината според изпълнителя са метеорологичните условия. От строителния надзор приемат извинението и глоби засега няма да има.

Санкциите за забавяне по договор са 42 000 лева на ден, за некачествено изпълнение могат да достигнат до 1,6 млн. лева. До момента е изградена изцяло нова подземна инфраструктура. Предстои поставяне на ново осветление. Изпълнява се ремонт на езерото, алпинеум и зелено училище. Цената на ремонта е 11 млн. лв., които идват основно по европейска програма, но общината също участва с финансиране.

Обновяването на Западен парк трябва да включва 24 000 кв. м плочки, бетонова велоалея, която обикаля целия парк, ново осветление, видеонаблюдение, паркова мебел. Пейките ще бъдат малки и големи, а цената им варира от 200 до 800 лв, уточни зам.-кметът Йоана Христова. За разлика от другите паркове и градинки в София, където масово се поставят хичимески тоалетни, в Западен парк ще се изградят две тоалетни. Според сторителите обаче те ще са недостатъчни, защото се очаква Западен парк да се посещава от хиляди столичани.

От Столична община успокояват гражданите, че в парка няма да има скъпи съоръжения, като пейките на улица „Граф Игнатиев“.