Повдигнаха обвинения на 34 души, участвали в снощния протест /видео/

eskalacia-na-naprezenieto

Повдигнаха обвинения на 34 души от задържаните при протеста в София за извършени престъпления от общ характер, съобщават от прокуратурата. От тях за хулиганство са привлечени 30 души.

Деянията по своето съдържание се отличават с изключителна дързост и включват хвърляне на различни предмети – самоделни взривни устройства, стъклени бутилки, камъни и павета по посока на служители на МВР, неизпълнение на разпореждания и оказване на съпротива срещу полицаи, изпълняващи задълженията си по опазване на обществения ред, посочват от прокуратурата.

Трима са привлечени към наказателна отговорност за причиняване на телесна повреда на полицейски служител, като на едно от тях е повдигнато и обвинение за хулиганство, отличаващо се с изключителна дързост. Един е привлечен освен към наказателна отговорност за хулиганство и за отправяне на закани с убийство.

40 са задържаните за 24 часа след протеста в София в сряда, трима от тях са криминално проявени. До 15,30 часа в четвъртък са образувани 24 бързи производства и едно досъдебно производство.

До 15,30 часа днес 24 души са задържани за срок до 72 часа.  Предстои в следващите дни да бъдат изготвени и внесени искания до Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на всеки един от тях. На останалите обвиняеми е определена мярка за неотклонение „гаранция в пари“ или „подписка“. Спрямо 14 души са предприети действия по реда на Указа за борба с дребното хулиганство, като материалите са внесени в СРС.