440 нови паркоместа в Младост в първия квартален многоетажен паркинг в столицата

mnogoetazen-parking-mladost

От Спаси София представиха днес в Младост първия в София проект за изграждане на етажен паркинг в кварталите. По думите на градските активисти, представеният проект предвижда изграждане на компактен монтажен паркинг на няколко нива, с който местата за паркиране се удвояват, а зелените площи и тротоарите – освобождават от хаоса и след ремонт, могат да се ползват по предназначение.

Според общинският съветник Борис Бонев, предложеният проект за монтажен паркинг на ул. “Самара” в Младост 4 почти удвоява сегашните места за паркиране до 440, като етажният гараж ще бъде максимално компактен и няма да нарушава спокойствието на живущите в околните блокове.

“Гаражът ще бъде на три нива – подземно, наземно и един-единствен етаж над земята. Той ще бъде висок едва 4 метра, а разстоянието между него и околните блокове ще бъде 20-25 метра. Предвиждаме и красива фасада с пълзяща зеленина, така че да гарантираме че средата за живущите наоколо не само, че няма да бъде нарушена, а напротив – ще бъде значително облагородена.” – категоричен е Борис Бонев.

Според архитектите и урбанистите на Спаси София, които са разработили проекта, етажният гараж значително ще подобри ситуацията с паркирането в Младост, като избраната локация е в близост и до Бизнес парка и до редица обществени сгради. “С новия гараж целим да увеличим местата за паркиране, така че тротоарите, детските площадки и зелените площи да бъдат напълно освободени от паркирали коли.

Предвиждаме тротоарите по улицата, водеща към детска градина “Сърничка” да бъдат напълно освободени от колите, които в момента паркират по тях заради липса на достатъчно паркоместа, за да гарантираме пътната безопасност на малчуганите и родителите им. Не на последно място – сегашните кални междублокови пространства ще бъдат превърнати в зелени пространства с нови детски и спортни площадки и места за отдих и съседски дейности.