Пожар в емблематична столична сграда – паметник на културата

Огромен пожар в центъра на столицата. Сигналът е подаден малко след 7 часа тази сутрин. Към мястото са изпратени около 10 пожарни коли. Става въпрос за сградата на театър „Ренесанс“, построен през 1900 г. След възникнал преди време пожар зданието е възстановено като кино „Възраждане“. На апетитния терен на кръстовището на булевардите „Христо Ботев“ и „Тодор Александров“ имаше и известна поп-фолк дискотека Sun City.

По думите на министъра на културата Велислав Минеков пожарът във вторник сутринта е причинен от клошар и става дума класическа престъпност. „След такъв инцидент сградата трябва да се отнема от собствениците. Необходима е законодателна промяна. Ще се постарая това да влезе в Прокуратурата“, заяви той.

Не се съобщава за пострадали. Запалването е възникнало от действия на хора, вероятно обитаващи сградата, но полицаите не са открили никого. Общината е изпратила станция за измерване на въздуха, съобщи представител на пожарната час и половина след сигнала. Пожарогасителните дейности продължават като е създадена такава организация, която да позволи движението по бул. „Христо Ботев“ да не бъде спирано.