Решението за Паметника на Съветската армия изисква главният архитект на София да направи конкурс за пространството

pametnik-na-savetskata-armia

Решението на Столичния общински съвет (СОС) за Паметника на Съветската армия изисква главният архитект на София да направи конкурс за пространството. Това каза за БТА кметът на София Йорданка Фандъкова по повод решението на Министерския съвет, според което статутът на мемориален комплекс „Паметник на Съветската армия“ в Княжеската градина в София се променя от имот публична държавна собственост на имот частна държавна собственост.

Преди месеци Столичният общински съвет (СОС) напълно аргументирано и подготвено взе решение за преместване на Паметника на Съветската армия, посочи Фандъкова. Тя припомни, че е изпратила решението на СОС до областния управител. „Сега виждам усилията на настоящия областен управител да се придвижи това решение“, каза кметът. 

Фандъкова изрази надежда, че решението на СОС ще бъде изпълнено. Тя припомни, че винаги този паметник е бил държавна собственост. Всички спекулации защо и как в миналото е направено или не и направено се надявам да приключат и да можем да се обединим около общото решение, каза още тя. 

С оглед на обществения интерес, демонстриран както от гражданското общество, така и в решението на Столичния общински съвет (СОС), преместването на паметника на Съветската армия е сред приоритетните въпроси, по които работи Областната администрация на област София, съобщиха в позиция до медиите от областната администрация.

Законосъобразното решение по тази тема е резултат от ангажираното участие на няколко институции. Даден е ход на процедурата и тя се движи възможно най-бързо според предвидените в закона срокове. 

На 03 август 2023 г. областният управител на област София с изрично писмо до кмета на Столична община изиска представянето на заверени копия от наличната проектна документация, послужила за изграждане на Монумент „Паметник на Съветската армия“, както и заверено копие на Плана за организация и изпълнение на строителството (ПОИС), относно преместването на Монумент „Паметник на Съветската армия“, изработен през 90-те години на XX век, посочиха от областната администрация. 

От там допълниха, че е изпратено запитване до директора на Националната галерия за възможността скулптурните фигури и барелефи от Монумент „Паметник на Съветската армия“ постоянно да бъдат експонирани в „Музей за изкуството от периода на социализма“ към Националната галерия.

Областната администрация на област София очаква отговор от институциите по двете поставени теми в кратки срокове. 

Обществеността и медиите ще бъдат своевременно информирани за развитието на този важен въпрос, информират от областната администрация.