Гласуваха промените в градския транспорт на София 

трамвай-граф-игнатиев

Промени в движението и маршрутите на няколко линии на градския транспорт в София прие Столичния общински съвет. Предложението беше гласувано с пълно единодушие и предвижда подобряване на транспортното обслужване и свързване на кварталите „Обеля“, „Надежда“, „Иван Вазов“, „Манастирски ливади”, „Борово“, „Гоце Делчев”, „Красно село“, „Стрелбище“ и осигуряване на достъп до административната част на центъра и метростанциите при пл. „Св. Неделя” и Лъвов мост.

Общинските съветници гласуваха и промени в градския транспорт, обслужващ кварталите „Младост“, „Симеоново“ и „Драгалевци“. Идеята на промените е устойчиво намаляване на задръстванията в града и понижаване на вредните емисии, подобряване мобилността на софиянци от и до работните им места, както и повече възможности за развитие на туризма, съобщават от СОС.

Ето и пълния списък на промените: 

  • Във връзка с подобряване на транспортното обслужване на кварталите „Драгалевци“ и „Симеоново“ се разкрива нова автобусна линия № 68 с маршрут  от спирка „Зоопарка“, ул. „Сребърна“, бул. „Черни връх“, кв. “Драгалевци”, кв. „Симеоново” до крайна спирка за автобусна линия № 67 при ул. “Витошки езера”), двупосочно. Колите по линия № 68 ще се движат в делнични дни. Разписания на линия № 68 ще бъдат синхронизирани с разписанията с линия № 98, като ще се движат на равен интервал от време. Синхронизирани са и разписанията на линия № 68 с линии №№ 98 и 64 от Зоопарка към кв „Драгалевци“ като в пиковите моменти ще се движат на 8 минути, а в съботно-неделните дни – на 11 минути.
  • По линии № 68 и № 98 ще се движат нископодови, климатизирани автобуси.
  • Внедряване на нови ускорени разписания за автобусни линии № 69 (НСБАЛ по онкология – м. Царева махала) и № 70 (НСБАЛ по онкология – с. Плана),  с които колите ще се движат с от 3 до 6 минути по-бързо.
  • Обединяват се  автобусни линии № 113 (ж.к. „Младост 1“ – с. Бистрица)  и линия  № 314, като  новата линия ще бъде под номер 314. Колите от новата линия 314 ще се движат от с. Бистрица по досегашния маршрут на линия № 314 до МС „Бизнес парк” (на ул. „Д-р Атанас Москов”), надясно по ул. „Самара“, наляво по ул. „Филип Аврамов” до МС „Александър Малинов“ (на бул. „Ал. Малинов“) и по маршрута си до обръщателно колело ж.к. „Младост 1”. С новия маршрут на линия № 314 се запазва довеждащата функция на линия № 113 до метрото в ж.к „Младост“ .

Промени се въвеждат и в релсовия транспорт: 

– Трамвайна линия № 7: Запазва се маршрутът на трамвайна линия № 7 от ж.к. „Манастирски ливади“ до метростанция  „Хан Кубрат“ с преминаване през бул. „Христо Ботев“;

– Създава се нова трамвайна линия № 27 с маршрута на  трамвайна линия № 7 от ж.к. „Манастирски ливади“ до площад „Македония“, надясно по ул. „Алабин“, наляво по бул. „Витоша“, направо по бул. „Кн. Мария-Луиза“ до надлез „Надежда“;

– Трамвайна линия № 1: С цел подобряване на обслужването и създаването на нови транспортни връзки на жителите от ж.к.  „Иван Вазов“  се променя маршрутът на линията, както следва: от ж.к. „Иван Вазов“ до площад „Македония“, надясно по ул. „Алабин”, наляво по бул. „Витоша“, направо по бул. „Княгиня Мария-Луиза“ до Централна автогара с преминаване еднопосочно по ул. „Струга“ и обратно по маршрута си. Запазват се интервалите на движение и броят обслужващи коли на линията;

– Трамвайна линия № 6: Подобрява се интервалът на движение от 20 минути на 14/15 минути.

– Синхронизират се разписанията за трамвайни линии № 12 и № 18 в съответните им общи участъци на движение. 

Предложението е на ресорния зам.-кмет Кристиан Кръстев и общинските съветници Карлос Контрера и Зафир Зарков.