Обект 305 в Слатина- Скривалището използвано от Гестапо за съхранение за архив. В момента е бомбоубежище със защита при биологическа, химическа, радиационна авария /снимки/

bomb shelter obekt 305

Обект 305 в Слатина. Скривалището е строено в края на 30-те години на 20 век. По време на втората световна война, убежището е използвано от Гестапо за съхранение на архива им.   В момента е бомбоубежище със защита при биологическа, химическа, радиационна авария. Скривалището е с три изхода. Два от тях са между блоковете в кв. „Слатина“, а аварийния е близо до стадион „Академик“ в Редута.

Oбщо 292 са скривалищата и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние в момента, съобщиха от дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. В момента текат интензивни проверки и указанията са тази бройка да се увеличава. Веднъж на две седмици ще се прави актуализация на регистъра на укритията. Това каза директорът на службата главен комисар Николай Николов.

Той показва един от обектите, който осигурява защитата при биологическа, химическа, радиационна авария – най-високата степен на защита. Даде съвети за реакция при завишена радиация.

Николов уточни обаче, че във всеки вход на жилищна сграда, строена след 60-те години, има укритие. Това са хиляди укрития, които могат да бъдат използвани от гражданите. Николов препоръча на собствениците на сградите да почистят входовете им, за да имат достъп.

„В нашите градове всеки един сутерен, подземен етаж може да бъде използван за такива цели“, каза той. 734 са подобните обекти в цялата страна – те са разделени като собственост на три – държавна, частна и общинска. Тук не се включват мазета, сутерени и други противорадиационни укрития в жилищни сгради и училища“, допълни комисар Николов.

Подобни укрития има в почти всички училища и близо до детски градини. Заяви, че много укрития собственост на частни фирми и общински фирми се поддържат много добре.

В София нещата са по-добре заради наличието на метрото, където могат да се укрият до 900 000 души.

Според комисар Николов обаче в положение на война населението се евакуира. Той подчерта, че за това няма опасност.

Уточни, че проверките на бомбоубежищата се правят всяка година по два пъти. Тази година проверките съвпадат със ситуацията в Украйна.

 Вчера ГДПБЗН – МВР публикува списък на колективни средства за защита – скривалища и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние.

Той съдържа 292 скривалища и противорадиационни укрития, разпределени по градове и области:

Списъкът на скривалищата и противорадиационните укрития в България е изготвен от Главна Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.