2020 – Все още чакаме ново метро, ремонт на пл. „Александър Невски“, възстановяване мемориала на Първи и Шести пехотен полк

заря-в-софия-за-нова-година
Зарята в София в полунощ на Нова година

ДОЧАКАХМЕ ПО-ВИСОК ДАНЪЦИ ЗА ЛЕКИТЕ КОЛИ И ПО-СКЪПА ВОДА

След като през ноември месец инженер Стоян Братоев заяви пред „Дневник“, че първия участък от третата линия на метрото– от станция „Красно село“ до театър „София“, който трябваше да бъде пуснат до края на 2019 година, най-вероятно ще заработи през февруари 2020 г, в средата на декември изпълнителния директор на „Метрополитен“ ЕАД обясни пред транспортната комисия на Столичния общински съвет, че първия участък от новата, трета линия на метрото ще бъде пуснат най-рано през април следващата година.

През 2019 г. трябваше да се обнови изцяло и площад „Св. Александър Невски“ с прилежащите пространства до ул. „Раковски“ и бул. „Цар Освободител“. За реализацията на проекта, спечелил архитектурен конкурс през 2014 г., победителят – студио А.Д.А., се наложи с идеите си да премахне едрите павета по ул. „Оборище“ в участъка от ул. „Раковски“ до катедралния храм и там да положи „рязани павета и плочи от сив гранит“. Този пасаж трябваше да стане изцяло пешеходен, като автомобилното движение се пренасочи в съседните улици.

Наскоро арх. Здравков обяви ново задание за препроектиране на същото пространство и така всичко се отложи поне с още една година. За ремонта на площада са предвидени 21.47 милиона лева по оперативна програма „Региони в растеж“ и той няма как да не се извърши, но през 2020 г.

През юни 2018 г. Столичната община обяви конкурс за идеен проект за възстановяване на мемориала на Първи и Шести пехотен полк в парка пред НДК. Общият награден фонд беше 15 хиляди лева. Тогава обаче журито не хареса нито един от участващите пет проекта. Той трябва да бъде поставен на мястото на паметника „13 века България“, разрушен окончателно през 2017 г. с решение на Столичния общински съвет. Тогава беше обявено, че мястото ще бъде първо озеленено, след което ще бъде възстановен Войнишкият мемориал. 

В същото време, осъмнахме с по-високи данъци и по-скъпа вода в столицата.

От днес в София, кубик вода вече струва 2.76 лева, което представлява увеличение със 7 на сто.

Също от днес, по-високи данъци ще плащат собствениците на коли с нисък екологичен стандарт и с по-голяма мощност от Нова година в София. Става въпрос за увеличение от 7 до 40 лв. за колите с от 100 до 150 конски сили и с нисък екологичен клас – Евро 1 и 2 или без никакъв екостандарт.

Без промяна остават данъците за колите до 100 к.с., които са 47% от всички автомобили в столицата и за тези с Евро 5 и 6.

От увеличението се очаква в общината да влязат около 18 млн. лв., като според кмета Фандъкова средствата ще отидат за по-удобен градски транспорт, метро, довеждащ транспорт, квартални градинки и градско озеленяване.

Също така бе прието и увеличение на данъка върху възмездните сделки, а от тази новост се очаква да влязат в хазната още 20 млн. лв.

С половината от тях районните кметове ще ремонтират квартални улици, тротоари и изграждане на паркинги. Останалите 10 млн. лв. ще се заложат в програмата на общината за ремонти. Собствениците на автомобилите с екологични стандарти евро 0, 1 и 2 ще плащат с до 40 лв. повече, а тези на автомобилите със стандарти 3 и 4 – със 17 лв. За кола с мощност 103 kW, която е произведена преди 7 години и има стандарт евро 5, догодина ще се дължи около 110 лв.