Строителство на трета линия на метрото е към финала

Metro-sofia

Братоев: В следващите няколко месеца ще бъде пусната третата линия на метрото 

Няколко месеца остават до пускането на трета линия на столичното метро. Това заяви инж. Стоян Братоев по БНТ. До 10 дни ще приключи строителството на станциите, след което започват тестванията на системите.

„Остава само да се направят съответните изпитания, но това е много работа по вкарване на информация. Трябва да се въведе информация в софтуера на всяка една система и то метър по метър по цялото трасе“, разказа Братоев.

Техният краен срок е девет месеца от момента, когато сме им осигурили достъп. Ние достъп им осигурихме лятото тази година, така че времето не е толкова далече.“

ПОДЗЕМНИ ВОДИ ЗАБАВЯТ ПУСКАНЕТО НА МЕТРОТО

Всички станции и влакове са оборудвани с общо осем различни системи за сигурност и улеснение при ползването им. Една от новостите са преградните врати на пероните.
Самият влак спира автоматично, отваря вратите автоматично и когато тръгва влакът и когато машинистът се убеди, че пътниците са влезли, има бутон пред него, с който задейства системата и затваря вратите. Останалото го прави автоматиката.

„Остават единствено изпитанията, няколко месеца ще продължи този процес, тъй като става въпрос за нов тип автоматика, нов тип системи за управление, тук са 8. Не може да се прави компромис със сигурността. Остава малко, финалът вече се вижда“

трета-линия

За първи път в строежа на трета линия на софийското метро се полага и специална настилка, която да изолира от евентуално попадане на ток по перона.

През лятото на 2020 г. ще бъдат пуснати и 4-те станции в посока „Овча купел“.

„Паралелно с това подготвяме следващите два етапа, имаме вече готови проекти за продължението по „Владимир Вазов“ до жк „Левски“, до дни ще обявим тръжната процедура за избор на изпълнители, за да може да вървят процедурите.

Вървят процедури по регулационни планове за направлението „Слатина“, също предстои пролетта на следващата година да се обяви тръжна процедура, за да може от 2021 г. да започне строителството и на тези участъци“, каза директорът на Столичното метро.

398 млн. лв. е цената на 12-те станции от третата отсечка на метрото.