Днес в София: Разходка с ретро трамвай и запалване светлините на Коледната елха

4157
ретро-трамвай
Ретро трамвай в София

В първият ден на декември от 18.00 ч. в парка пред НДК ще бъдат запалени светлините на Коледната елха на София. Веднага след това над София ще бъде има празнична заря, съобщиха от Столична община.

В празника ще участват вокалните групи „Радиодеца“ и „Пламъче“, квартет „Славей“, група от школата на Мими Иванова и Развигор Попов, фолклорен ансамбъл „Люлин“, стипендианти на фондация „Стоян Камбарев“, Хайгашод Агасян, Дони и Нети. Томбола с награди ще зарадва децата.

Очаква се кметът на София Йорданка Фандъкова традиционно да запали светлините на голямото Коледно дърво на общината пред НДК. То заедно с „Елхи на таланта“ ще образуват светлинен коридор и красива алея, която ще радва столичани и гостите на града. Запалването на светлините на елхите ще бъде съпроводено с фойерверки и голям празничен концерт, който ще завърши с ефектно коледно шоу.

От 11.00 до 14.00 часа ще се движи ретро трамвай по маршрут: пл. „Възраждане“ – бул. „Христо Ботев“ – „Петте кьошета“ – НДК – пазар „Иван Вазов“ и обратно. Актьори от Театър „Сириус“ ще забавляват пътниците с песни и театрални етюди, както и ще подаряват книжки на децата.

Днес в София заедно с Коледното дърво на Столична община в градината пред НДК ще грейнат и четиридесет приказно украсени живи „Елхи на таланта“.

Публиката ще може да се наслади на таланта на 16-годишната перкусионистка Сара Чакърова и нейната група Yestrday, на класическите музиканти Весела Янева и Мария Славова, както и на поп звездата Mr Vog. В концерта ще участват и няколко от даровитите деца от многодетни семейства, които ще бъдат подкрепени от кампанията.

Идеята на „Елхи на таланта“ е всеки, който пожелае, да украси своя жива елха, като направи дарение. Благодарение на тази благотворителна акция Фондация „Стоян Камбарев“ ще финансира 5 едногодишни стипендии на младите си музикални таланти, няколко късометражни филма, участия на лауреати на Фондацията в майсторски класове, конкурси и фестивали.

Коледната кампания „Елхи на таланта“ ще подкрепи и даровити деца от десет многодетни семейства в нужда, които ще получат много подаръци.

„Елхите на таланта“ ще красят пространството пред НДК в периода от 1 декември до 15 януари 2020 г. След свалянето на украсата, всички живи дръвчета ще бъдат дарени на Община София и засадени, като така ще сложат началото на нова „Гора на Таланта“.