Ще има ли метростанция в новия квартал между Люлин и Обеля

квартал-запад
Бъдещата пешеходна зона в квартал "Запад". Снимка: Столична община, НАГ

Над 4000 автомобила може да генерира бъдещият нов квартал „Запад“, който ще се построи между „Люлин“ и „Обеля“. Това ще предизвика допълнителни задръствания по бул. „Сливница“ и бул. „Панчо Владигеров“, бе опасението на експерти от „Спаси София“, изразено пред комисията по транспорт, където бе обсъден проектът, цитирано от „Дневник“.
„7000 души ще живеят в общо 2000 жилища в комплекса. Ние се ангажираме да осигурим по 1.2 паркоместа на апартамент“, увери проф.арх.Валери Иванов, един от авторите на проекта. Основно ще има подземни паркинги на две нива, според арх.Лалов и арх.Гайдаров от авторския екип.

Според проекта основният изход на колите от новия комплекс „Запад“ ще е в посока запад, към бул. „Панчо Владигеров“. Той сега е натоварен с около 1000 коли на час, а с колите от кв. „Запад“ ще стане 1300 коли на час. От там колите ще тръгват към бул. „Сливница“ или към „Обелско шосе“. Ако колите тръгнат да излизат от квартала в посока изток, те ще влязат в тесните сегашни улички, където буквално ще настъпи блокаж на трафика, прогнозира Андрей Зографски от „Спаси София“.

СТРОЯТ НОВ КВАРТАЛ ЗА 7700 ДУШИ МЕЖДУ „ЛЮЛИН“ И „ОБЕЛЯ“

Арх. Борислав Богданов, един от проектантите на квартал „Запад“, увери, че инвеститорът (Христо Чепишев) ще построи и дари на общината 20 000 кв.м инфраструктура в новия квартал – улична мрежа и тротоари. Според транспортния анализ на проектантите само 20 % от колите в квартала ще се ползват за пътуване до работното място. Останалите жители се предполага, че ще ползват близката метростанция по втория метродиаметър, която още не е построена.

„Много се залага на бъдещата метростанция, за която няма планове за изграждане, нито осигурено финансиране. Инвеститорът на новия квартал „Запад“ посочва другите две метростанции като възможност, но едната е на 800 м, а втората – на 900 м. Според съвременната урбанистика и транспортно моделиране пешеходната достъпност е 500 м. По-голямо ли е разстоянието, хората използват колите си“, заяви Бонев.

Площта, върху която ще се разпростре новият квартал „Запад“ е 103 дка. Теренът е между жп линията София-Банкя край гробищен парк „Бакърена фабрика“, като на юг стига до гърба на хипермаркетите „Хит“ и „Практикер“, а на изток – до ул. „Баба“. Кварталът ще има излаз на бул. „Панчо Владигеров“. Сега там е голо поле, а в съседство е ромско гето и поради това някои общински съветници споделят тезата, че в този район каквото и да се построи ще е по-добре от сегашното положение.