Кошути се разходиха до Симеоновските езера (снимка, видео)

кошута-на-витоша

Две кошути се появиха в района на Симеоновските езера. Дивите животни не се притесниха от разхождащите се туристи и се приближиха на метри от тях.

Запознати с фауната на Витоша разказаха, че въпреки поставените хранилки за диви животни, през пролетта сърни и кошути слизат, за да потърсят зелена трева.

Популацията на благородния елен в планината над София се е увеличила неколкократно в последните години. Кошутите са значително по-едри от сърните. Достигат до стотина килограма, докато сърните – едва 15 кг. За разлика от елените кошутите нямат рога. Обикновено се движат по няколко в стадо. Напоследък заради бума на женски част от стадата са започнали да слизат по северните склонове на Витоша, недалеч от София.

На Витоша живее почти цялата гръбначна фауна, която може да се срещне в България. Като почнем от най-едрия хищник – кафявата мечка – минем през вълци, лисици и стигнем до белки и златки. Срещат се и повечето копитни – благороден елен, сърни, а в най-непристъпните части на планината и диви кози. По-едрите животни избягват северните склонове (тези които виждаме от София), защото се нуждаят от по-големи територии и спокойствие. През 80-те години дори се появи мечка стръвница, която на няколко пъти слизаше в Симеоново и убиваше овце в бившето ТКЗС, което се намираше под Симеоновския лифт. Живущите бяха предупредени да внимават, а ловни дружинки бяха мобилизирани да застрелят животното.