Проверяват технически възможно ли е възстановяването на Княжевския лифт

княжевски-лифт-кабинка
Снимка: ekonovini.bg

Столичната община ще възложи обследване на техническите възможности за възстановяване на Княжевския лифт в рамките на съществуващите фундаменти на стълбовете и станциите. Това е още една крачка за възстановяването на лифта. Това заявява кметът на София Йорданка Фандъкова във Фейсбук страницата си.

Вчера Върховният административен съд потвърди, че общината има право да направи цялостно обследване на съоръжението, което да укаже възможностите за възстановяване. Тезата на „Витоша ски“ е, че възстановяване на старите места е невъзможно. Вероятно не много сигурни в твърденията си, те обжалваха решението на две поредни инстанции.

Възстановяване по съществуващо положение е най-бързият начин за пускане на лифта. Докато чакахме решенията на съда, заедно с министъра на земеделието г-жа Танева намерихме още един вариант за възстановяване на лифта. Надявам се, че ще излезем от омагьосания кръг, в който се обжалва всеки акт за възстановяване на лифта, и „Витоша ски“ ще докажат с действия намерението си, което засега е само на думи.

През тази седмица главният архитект на София арх. Здравков и представители на дружеството проведоха среща, на която се обсъждаха варианти за възстановяване на Драгалевския лифт.

От „Витоша ски“ са готови веднага да подменят Княжевския лифт