Десет месеца по-късно – премахнаха загражденията на градинката срещу университета /снимки/

gradinka-universitet

Заради посещението на папа Франциск от 5 до 7 май, както и заради парада за Гергьовден, фирмата, която ремонтира градинката „Св. Климент Охридски“ между парламента и Софийския университет я показа почти година след затварянето и.

Днес работници премахната оградите, които я скриваха от погледите на софияци от 2 юли миналата година, когато започна ремонтът.
Очакванията са, че хиляди ще се стекат на жълтите павета, за да видят папата в неделя, а и той ще посети храм-паметника „Св. Александър Невски“, който е съвсем наблизо до градинката, така че беше ясно, че оградите трябва да се махнат.

В края на март сред проверка на място главният архитект на София Здравко Здравков отсече, че има редица грешки, които обаче били на изпълнителя, а не на проектанта.

Йорданка Фандъкова също не остана доволна от доволна от заключителния етап на ремонта и заплаши със санкции строителя.

Ремонтът на градинката стартира на 2 юли миналата година за срок от 365 дни. В крайна сметка очакванията са, че ремонтът ще приключи до лятото, защото на изпълнителя е признато спиране на работата, т.нар. Акт 10, заради лоши метеорологични условия от 19 декември 2018 до 5 февруари 2019 г.

Договорът е на стойност 17,8 млн. лв. за цялата „Зона 4“, която обхваща още пространството около „Александър Невски“, на ул. „11 август“ и ул. „Дунав“, градинката „Кристал“ и тротоарите около нея.

Неустойките при неспазване на срока е 178 хил. лв. на ден – 1% от стойността на договора без ДДС.

Максималният размер на неустойката е 3,5 млн. лв., което е до 20% от стойността на договора.

Вижте още:

ФАНДЪКОВА НЕ ПРИЕ РЕМОНТА НА ГРАДИНКАТА СРЕЩУ УНИВЕРСИТЕТА

ГРАДИНКАТА СРЕЩУ УНИВЕРСИТЕТА ВСЕ ОЩЕ Е ЗАГРАДЕНА