В събота ще се направи опит за покоряване на Черни връх с инвалидна количка

cherni-vrah

В събота – 22 юни, за първи път ще се направи опит за самостоятелно изкачване на Черни връх от човек с увреждане. Покоряването на най-високата точка на Витоша (2290 м) ще стане с иновативна инвалидна количка, разработена от български изобретатели.

Маршрутът е Хижа Алеко – станция Голи връх – Зелена писта – База РВД – Черни връх.

Изкачването ще направи 37-годишният Владимир Гюров, който преди 18 г. след инцидент с шосейно колело по време на тренировка остава обездвижен от гърдите надолу. Влади е инженер по образование и работи в ИТ сектора. Въпреки тежкия инцидент, който променя живота му, той не се отказва да бъде активен. В момента практикува няколко спорта – част е от националния отбор по баскетбол на колички, тенис на корт, колоездене с хендбайк. Владимир Гюров е първият български състезател по ситски – модифицирани ски за хора с увреждания. Амбициран е да участва вследващите Параолимпийски игри. Скоро му предстои да завърши и курс по гмуркане.

Разработването и използването на иновативната инвалидна количка ще позволи на хората с увреждания да се предвижват бързо, лесно и независимо, както в градски условия, така и в пресечени терени, които са с кал, пясък, чакъл и вода. С количката съвсем безопасно могат да се преодоляват големи наклони при спускане и изкачване, както и да се слиза по стълби. Целта на екипа, разработил количката, е да направи и града, и планината еднакво достъпни за хората с увреждания. Тя е лесна за управление, стабилна, сигурна и подходяща за всякакви възрасти.

Инициативата на екипа, разработил иновативна инвалидна количка, се подкрепя от Агенцията за хора с увреждания.