Тротинетките ще се третират като велосипеди

scooters-sofia

Lime достигна 100 милиона пътувания на глобално ниво

Тротинетките ще се третират като велосипедите. Това заяви в сутрешния блок на bTV Малина Крумова, председател на Държавната агенция „Безопасност на движение по пътищата“.

Тя обясни, че тротинетките ще могат да се движат по велоалеите и в зоните с ограничено движение до 50 км/ч.

ШЕФЪТ НА ПЪТНА ПОЛИЦИЯ: ТРОТИНЕТКИТЕ НЯМАТ ПРАВО ПО ЗАКОН ДА СЕ ДВИЖАТ ПО ПЪТИЩАТА

По думите й в случаите на нарушения се предвиждат санкации както при велосипедите, като актове могат да се издават и по ЕГН, не е задължително човекът да има книжка.

Изискването е тротинетките да се движат най-вдясно на пътното платно.

Относно възрастта, Крумова отбеляза, че лицата от 14 до 16 години ще могат да използват тротинетките само по велоалеите, а лицата над 16 години ще могат да се движат и по пътищата с ограничение до 50 км/ч.

ОТ ДНЕС В СОФИЯ МОГАТ ДА СЕ НАЕМАТ ТРОТИНЕТКИ

Разрешената скорост с електрическите тротинетки ще бъде до 25км/ч, но все още не е изяснено как ще се осъществява контролът на допустимата скорост.

По отношение на това какво е задължителното облекло при карането на тротинетка, Малина Крумова заяви, че трябва да има светлоотразителни елементи върху облеклото и раницата. 

Каската на този етап е задължителна, въпреки че срещаме отпор от ползвателите, посочи тя.

И ТРОТИНЕТКИТЕ BIRD НАВЛЯЗОХА НА ПАЗАРА

На въпрос трябва ли да бъдат регистрирани тротинетките, Крумова допълни, че на този етап това се смята за административна тежест и не се изисква.

В същото време от компанията Lime съобщиха, че нейните потребители са осъществили 100 милиона пътувания на глобално ниво. Ето и цялото съобщение на Lime:

Lime, иновативният доставчик на градска мобилност, е първата компания, която обяви, че нейните потребители са осъществили 100 милиона пътувания на глобално ниво. Този впечатляващ резултат идва едва шест месеца след като беше достигната целта от 50 милиона карания през април 2019 г. Въпреки че София се присъедини към глобалното семейство на Lime преди няколко седмици, българските потребители вече допринесоха за постигането на този мащабен резултат. Lime

Две години след старта на компанията, Lime вече оперира в над 120 града в 30 държави на 5 континента. Все повече градове осъзнават реалното въздействие, което това ново решение за придвижване оказва за намаляване на задръстванията, устойчивостта и разрешаване на проблема със замърсяването на въздуха. Според данните на компанията, едно на четири пътувания с Lime замества употребата на лек автомобил, което означава, че до момента са били елиминирани повече от 40 милиона километра пътуване с кола, което се равнява на повече от 50 пътувания до Луната и обратно. Потребителите на Lime са ограничили изгарянето на 4,5 милиона литра газ, с което са редуцирали замърсяването на въздуха с 9 хиляди метрични тона въглеродни емисии – основна причина за климатичните промени по света.

Lime ще продължи да се фокусира върху предоставянето на възможности за придвижване, достъпни за всички, без да влияе на околната среда. Компанията помага за намаляване на замърсяването и редуциране на климатичните промени, предоставяйки чист и ефективен транспорт. Lime постига бърз напредък в сферата на технологиите и операциите, които гарантират, че всяка стъпка отразява ангажимента на компанията за устойчивост.

За по-малко от две години Lime събира финансиране в размер на 777 милиона долара, а приложението на компанията е изтеглено от 15 милиона потребители. Компанията отправя благодарност към всички потребители по света, че са част от това пътуване!

Lime е част от градския живот в Европа. От Париж до Варшава, от Будапеща до Берлин, ние променяме начина на придвижване в градовете. 

Откакто стартира за първи път през юни 2017 г., Lime  обогатява градския пейзаж с разнообразие от електрически тротинетки и велосипеди.

Свързваме хората със средата около тях чрез забавни, удобни и ефикасни решения за придвижване. Работейки в тясно сътрудничество с местните общини и власти в цяла Европа, ние изграждаме нова култура на споделена мобилност и предлагаме устойчиви и достъпни решения за предизвикателствата в градската среда. 

Активни сме в над 40 града в 19 държави в Европа. В световен мащаб предлагаме решения за интелигентна мобилност на хора от пет континента, като оперираме в над 100 града. Нашите потребители са извършили над 100 милиона карания досега.