От днес в София могат да се наемат електрически тротинетки

electricheski-trotinetki

От днес в София започна кампанията „Споделено пътуване“. Предоставени са 154 електрически тротинетки и около 200 места за безплатното им паркиране, обяви кметът Йорданка Фандъкова. Това е една от мерките за подобряване на качеството на въздуха в София, където основен замърсител е автомобилният трафик.

За ползването на е-тротинетките е нужно да се изтегли приложение от „Гугъл Плей“ или „Апстор“ и регистрация. Всеки желаещ над 18 години може да отключи тротинетката, която чака на някое от паркоместата, чрез QR код и струва 1.50 лв. Още по 30 ст. се плаща за всяка минута ползване на е-тротинетката. Тя се оставя на друго паркомясто по избор на ползвателя. Плащането може да се извърши чрез кредитна карта или пейпал.

Максималното разстояние, което може да измине скутера е около 25-30 км. По настояване на Фандъкова максималната скорост е ограничена до 20 км/ч.

Как работи Lime

За да използват Lime, потребителите трябва да изтеглят приложението, налично за Android и iOS, да намерят свободна тротинетка на картата и да я отключат чрез натискане на бутон и QR код. Когато карането завърши, потребителите трябва просто да следват инструкциите от приложението, за да прекратят карането и отговорно да паркират. Отключването на Lime струва 1,5 лв. и по 0,3 лв. за всяка минута каране. Компанията насърчава безопасността и комфорта, като призовава потребителите винаги да носят каски.

Нашият ангажимент за безопасност

Тротинетките на Lime са безопасни и лесни за използване. Компанията организира различни образователни събития като т.нар. First Ride фестивали и академии, за да насърчим потребителите да се ангажират с безопасните практики при каране, осигурявайки спокойствие за всички на пътя. Lime стимулира потребителите винаги да се возят отговорно, да носят каска по време на придвижването, да спазват всички закони за движение и ограниченията на скоростта, да се придвижват само в определените зони като улици и велосипедни алеи, да паркират правилно извън обозначените пешеходни пътеки, служебни рампи и метро станции и да бъдат отговорни към автомобилите, пешеходците и другите участници в движението.

Lime, иновативният доставчик на градска мобилност, е първата компания, която предоставя споделени електрически тротинетки на гражданите в столицата. Тази сутрин градът се събуди с повече от сто е-тротинетки, разположени по централни софийски улици, с което хората вече имат възможността да се придвижват по бърз, лесен и устойчив начин.

„София е страхотен град и искрено се радваме да стартираме нашите услуги тук. Вярваме, че гражданите са готови да приветстват това споделено решение за микро мобилност в града и да „отключат“ новия си градски начин на живот. Работим съвместно със Столична община, за да предложим забавно, удобно и интелигентно решение на някои предизвикателства, като например задръстванията и замърсяването на въздуха. Бихме искали да насърчим столичани да паркират автомобилите си и да се придвижват до дадена дестинация по-бързо и екологично с електрическа тротинетка.“ сподели Тамаш Тот, оперативен мениджър в Lime.

Според тазгодишния Индекс за трафика на компанията TomTom, София е на 21-во място сред градовете с най-големи задръствания в Европа. В допълнение към това, София, както и много други европейски градове, е изправена пред сериозен проблем, свързан със замърсяването на въздуха поради географското си разположение и човешката дейност. В столицата живеят над 1 260 000 души, а коефициентът за брой МПС на 1000 души население е 550-600 автомобила. Не само числеността, но и наличието на стари превозни средства с дизелови двигатели, са значителен източник на замърсяване на въздуха.

Намалявайки броя на автомобилите на пътя, Lime облекчава задръстванията и спомага за ограничаване на замърсяването, като прави градовете по-добри и жизнеспособни в бъдеще. С над 65 милиона карания в световен мащаб, Lime елиминира повече от 32 милиона километра пътуване с кола и повече от 8 хиляди метрични тона въглеродни емисии, като е спестила близо 3 милиона литра газ, което се равнява на спирането от движение на 1700 пътнически превозни средства за една година.

Lime има установени взаимоотношения и работи в тясно сътрудничество със Столична община за постигане на общата цел за увеличаване възможностите за достъпна и интелигентна мобилност. Столична община, чрез проект “Зелена София” към Асоциация за развитие на София, е изготвила отворен Меморандум за сътрудничество, чиято цел е да информира потребителите за услугата за споделени електрически тротинетки и правилата, които те трябва да спазват при използването й. Това е от ключово значение за качеството на услугата, опазването на реда в града и безопасността на гражданите. Ползвателите на електрически тротинетки трябва да спазват всички правила за движение, които са приложими за велосипеди.

“Електрическите тротинетки стават все по-популярни за придвижване в градска среда и това поставя въпроса за сигурността на всички участници в движението като основен приоритет. Проучихме опита на други градове и предизвикателствата, с които трябва да се справят. Затова София е един от първите градове в света, които определят специални места за паркиране на споделени превозни средства преди тяхното навлизане. Започнахме обособяване на около 200 локации за паркиране на велосипеди, тротинетки и мотопеди. Все повече хора търсят алтернатива на придвижването с автомобили и е важно това да става безопасно. Затова работим заедно с Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата за регламентиране на  ползването на електрическите тротинетки с промени в Закона за движение по пътищата. Призовавам хората, които ще използват електрическите тротинетки за споделено пътуване да спазва правилата за безопасност на операторите на услугата.” – споделя кметът на град София Йорданка Фандъкова.