Най-малко 15 електрически скутера са били откраднати в първите дни след пускането им по улиците в София

electricheski-trotinetki

Най-малко 15 електрически скутера са били откраднати още в първите дни след пускането им по улиците в София. На 22 август сутринта столицата ни се събуди със 150 е-тротинетки, разположени по централни софийски улици, пише „Монитор“.

На пръв поглед, цената изглежда нормална – 1,50 за отключване на скутера и по 30 стотинки за всяка минута от ползването му. Когато се пресметне крайната сума обаче излиза, че да се наеме малката машинка е по-скъпо, отколкото да се вземе такси или да се наеме Spark.

Електрическата кола под наем е 0,29 стотинки на минута, като първите 12 минути струват 3,48 лева. За около километър и половина, които изминаваш за около 10 минути, цената на скутера излиза на 4,50 лева.

ОТ ДНЕС В СОФИЯ МОГАТ ДА СЕ НАЕМАТ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТРОТИНЕТКИ

За да използват приложението за наемане, потребителите трябва да го изтеглят, да намерят свободна тротинетка на картата и да я отключат чрез натискане на бутон и QR код. Когато карането завърши, потребителите трябва просто да следват инструкциите от приложението, за да прекратят карането и отговорно да паркират.

В системата на предоставящия услугата се струпали десетки сигнали за скутери, които трябва да бъдат докарани обратно в базата за проверка. Едва 3 от 18 се оказват реални: едни изобщо ги нямало на указания адрес, а от други били останали едва малка част от тях.

В близост до столичен мол вместо скутер имаше само части от GPS предавателя. Абсурдно звучи, но според системата една от тротинетките би трябвало да е в 6-то столично РПУ или в съседен имот, но при проверка на място, няма и следа от двуколесното. От компанията потвърдиха, че „много е възможно някой да ги е взел или скрил“.

Технологията изисква хамалогия, ако смятате да изкарвате пари от електрическите джаджи. Скутерът тежи над 15 кг заради стоманената рамка и не е толкова лесен за зареждане, колкото продаващите се в магазините компактни събратя.

За да бъде устойчива, машината е подсилена, а батериите са по-мощни. „Джусърите“, както се наричат зареждащите е-скутери, в момента получават по 4,20 лева, за да вземат от определено място тротинетката, заредят и отново оставят за ползване на следващия ден по улиците на София.  

Тротинетките са любими и на апашите по света. В края на юли мъж от Нова Зеландия бе осъден за кражбата на 50 скутера за периода януари-май тази година. 37-годишният крадец бе обвинен за нелегално прибиране на возила на стойност 37 500 долара, като го грози затвор от 1 година.

Голяма част от потребителите в мрежата коментират, че да откраднеш е лесно, тъй като при падане на батерията на возилото компанията няма как да го проследи. Само седмица след като бяха пуснати в Монреал, Канада, гражданите на града вече недоволстват от нововъведението. Голяма част от тротинетките се оставят на неправилните места, а „шофьорите“ им карат без каски. Един скорошен пример за неправилно паркиране е зарязана на дъното на воден канал тротинетка.