Столична община купува 25 нови трамвайни мотриси

tramvai-sofia

Столична община днес подаде апликационната форма по Оперативна програма „Околна среда“ за доставка на 25 нови трамвайни мотриси на стойност 98 млн. лв. без ДДС, съобщи зам.-кмета Дончо Барбалов във Фейсбук.

Това е първият от трите проекта за общо 217 млн. лв., по които СО ще кандидатства за финансиране. Другите два са за доставка на нови електробуси, тролеи и две токоизправителни станции.
От 2013 г. насам по трамвайните линии в София вече се движат 25 нови нископодови PESA. Средствата за тях бяха осигурени по европроект и чрез финансиране от бюджета на СО. 
В момента се произвеждат и до края на есента се очаква да пристигнат първите от общо 13 нови мотриси PESA. Поръчката е на стойност 44, 7 млн. лв. (без ДДС). Трамваите ще са нископодови, климатизирани, с платформа за детски и инвалидни колички, ще разполагат със стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. В тях е предвидено да има видеонаблюдение. Мотрисите са с дължина 30 м, като са предвидени специални места за хора с увреждания и майки с детски колички.