София е на 116-то място в класацията на най-добрите градове за живеене

най-добрите-градове
Статистиката на Mercer за качеството на живот в градовете

София е на 116-то място в класацията на най-добрите градове за живеене. 

Столицата ни е на 116-то място за втора поредна година. През 2016 г. и 2015 г. беше на 115-то. В тазгодишната класация са изследвани 231 града.

За девета поредна година Виена остава градът, който предлага най-доброто качество на живот в света. Австрийската столица е начело на класацията заради сигурността, която предоставя на жителите си, но също и заради ефикасния си обществен транспорт и разнообразието си на културни и ваканционни структури.

След Виена се нареждат Цюрих, Окланд, Мюнхен и Ванкувър. Челната десятка се оформя от Дюселдорф, Франкфурт, Женева, Копенхаген и Базел.

От първите 10 места в списъка с най-добри градове осем са заети от европейски градове, които според Mercer предоставят най-доброто качество на живот в света и си остават предпочитана дестинация за командированите хора.

Според американската компания обаче градовете в нововъзникващите пазарни икономики наваксват закъснението спрямо най-добрите градове в класацията с помощта на инвестиции в инфраструктура, в центрове за отдих и в жилища, уточнява БТА.

В дъното на класацията са йеменската столица Сана, Банги в Централноафриканската република и иракската столица Багдад. В тях има бедност, политическа нестабилност и екстремни климатични условия, посочват анализаторите.

По отношение на здравословна атмосфера в градовете Mercer поставя на първо място Хонолулу, а едновременно на второ място са класирани Хелзинки и Отава. Този показател визира атмосферното замърсяване и управлението на отпадъците.

В класацията са отчетени 39 критерия – от престъпност до управление на отпадъците, преминавайки през транспорт, електроснабдяване, телекомуникационни услуги и климат.