С винетка или без винетка?

пътища без винетка

След скандалите, които се разразиха относно за кои пътища ще се изисква винетка и кои ще са безплатни, чрез Фейсбук Йорданка Фандъкова публикува списък с населените места и пътищата по които може да се стигне дотам без да се изисква винетка:

“ За всички населени места на територията на Столична община се осигурява път, по който се пътува до София без винетка. Списъкът с тези пътища, който изготвихме, многократно е обсъждан с ръководството на агенция „Пътна инфраструктура“. Това е и позицията, която защитаваме от началото на обсъжданията на тол-системата.

Ние имаме готовност да участваме в поддръжката на тези пътища, които са част от републиканската пътна мрежа. Това е ангажимент, който сме поели в разговорите си с АПИ в последните месеци и имаме тяхното уверение, че до окончателното решение на казуса, санкции на столичани няма да бъдат налагани.

Това е списъкът на пътищата, по които се осигурява на всички населени места от Столична община пътуване до София без винетка:

1️⃣ Път № 181 в участъка от София до с. Железница/Плана
2️⃣ Път №82 в участъка от София до Панчарево и с. Кокаляне и от Кокаляне до Долни Пасарел
3️⃣ Софийски Околовръстен път
4️⃣ Северна Скоростна тангента
5️⃣ Участък от път № 8 -Е80 в участъка от бул. „Сливница“ до пътен възел „Божурище“
6️⃣ Участък от път № 189 между СОП и гр. Банкя – разклона от Суходолски път
7️⃣ Участък от път №1 – Е79 между „Черния Кос“ и ул. „Войнишко въстание“ с. Владая
8️⃣ Участък от път №1 – Е79 между СОП и с. Желява
9️⃣ Участъка от път (III – 802 ) между бул. „Европа“ и гр. Банкя
1️⃣0️⃣ Участъка от ул. „Малобучески път“ между кв. „Суходол“ и с. Мало Бучино
1️⃣1️⃣ Републикански път II-81 – от СОП до с. Волуяк.

ИЗЛИЗАТ ЛИЧНИ ДАННИ В САЙТА НА BGTOLL

В края на 2018 г., когато откриха официално Северната скоростна тангента, по нея се появиха знаци, указващи, че винетката е задължителна. Това предизвика сериозен обществен отзвук, защото пътят реално се намира в рамките на града. Вследствие на разразилите се спорове за това дали трябва да се плаща или не, в началото на месец януари 2019 г. министър-председателят Бойко Борисов заяви, че както Южната дъга е в рамките на София, така и Северната тангента е в рамките на града.

ОТРЯЗАХА С ФЛЕКС ЕДНА ОТ КАМЕРИТЕ НА ТОЛ СИСТЕМАТА

Отпадането на винетките означава отсечките да бъдат прехвърлени от АПИ на местната власт и тя да отговаря за поддръжката им. От понеделник всички камери на системата следят шофьорите за това дали имат закупена електронна винетка. Водачите, за които се установи, че нямат, биват глобявани. Санкцията е 300 лв., ако електронният фиш, който получи нарушителят бъде платен в 14-дневен срок. В случай обаче, че той бъде спрян в същия ден от ТОЛ полицията, то нарушителят ще има възможност да заплати компенсаторна такса, която е в размер на 70 лв.