С въоръжена охрана изнасят картини от колекцията на Васил Божков

police-nove-holding-vasil-bozkov
Снимката е илюстративна

С въоръжена с автомати полиция продължава процедурата по изнасяне на експонати от колекцията на Васил Божков от сградата на „Нове холдинг“ на ул. „Московска“. Служители товариха картини в брониран камион , а малко след 17:30 часа с охрана от два полицейски бусао спряха пред служебния вход на Националната галерия „Квадрат 500“.

В началото на месеца, когато се описваха културните ценности, стана ясно, че колекцията на Божков се състои от над 30 000 експоната и изнасянето й от неговия личен музей и от къщата му ще отнеме месеци.

Паяци с Майбах и джипове БМВ в центъра на София

Миналата седмица Десислава Виткова от фондация „Тракия“ разказа пред медиите, че няма законова база, предметите, които са със завършен процес на регистрация и идентификация  да бъдат иззети“.

Тя разясни още, че предметите трябва да се опаковат в индивидуални опаковки, които се правят в продължение на седмици и месеци за всеки предмет. Тези опаковки се слагали в контейнери, които са херметически затворени и влагоустойчиви и след това се транспортират със застраховка. Нищо от това не се случвало.

Опаковат предметите в опаковачно фолио с балончета. Те могат да се разпаднат при самото им опаковане. Това е нечуван произвол от страна на властите, допълни Виткова.